FUTUR INCERT

El futur de Grifols el decidirà Andorra Business

El cap de Govern afirma que la continuïtat del laboratori passarà per una trobada del consell d’administració d’Andorra Business

Xavier Espot ahir a la presentació del nou rector de l’UdA.

Xavier Espot ahir a la presentació del nou rector de l’UdA.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern canvia de discurs i deixa la continuïtat del projecte de Grifols en mans d’una reunió que durà a terme el consell d’administració d’Andorra Business. Ho va explicar el cap de Govern, Xavier Espot, en declaracions posteriors a la presentació del nou rector de la Universitat d’Andorra. Respecte al futur del laboratori, Espot va apuntar que es prendrà una decisió definitiva a la reunió, i “si es tira endavant el projecte o si s’atura”. Fins llavors, Espot va comentar que no es pot arribar a cap decisió definitiva, ja que “no correspon al Govern”.

“Es prendrà una decisió definitiva a la reunió, i si es tira endavant el projecte o si s’atura”Xavier Espot, Cap de Govern

El qüestionament sobre el futur del projecte és un canvi d’arguments respecte a declaracions anteriors de l’executiu. Al gener, quan van sortir les primeres acusacions de Gotham City a la farmacèutica, Espot va demanar “prudència” i que en aquell moment no hi havia cap indici que la construcció del laboratori a Andorra “estigui en perill”. En línies similars va parlar llavors el ministre portaveu, Guillem Casal, que va explicar que, tot i les acusacions, “no em consta que hi hagi cap entrebanc d’última hora” i que els plans de l’executiu “continuen com estava plantejat”.

“Des que vam entrar al comú, el Govern no ens ha informat de res del projecte”Maria del Mar Coma, Cònsol major d’Ordino

Des del comú d’Ordino, la parròquia on s’havia d’emplaçar el laboratori P3, no saben res del futur del centre d’investigació. La cònsol major, Maria del Mar Coma, va explicar al Diari que “d’ençà que vam entrar al comú no sabem res del projecte”, més enllà de les declaracions que va fer Espot al principi del mandat, en què va dir que necessitarien totes les garanties abans de decidir. Sobre la falta de comunicació, Coma va opinar que no és res que la preocupi, ja que “és un projecte del Govern” i que són ells els que han de prendre la decisió i posteriorment comunicar-la al comú.

La cònsol d’Ordino va afegir que “pel bé d’Andorra” el projecte hauria de continuar endavant sempre que “tingui totes les garanties”, ja que atrauria inversió de qualitat al país. Tanmateix, es va desmarcar del futur del laboratori remarcant que “no és la meva guerra” i que ja té prou fronts oberts amb altres projectes, com el pla d’urbanisme que s’està implantant.

El discurs de Coma es va moderar després de les declaracions que va fer poc després d’entrar al capdavant del comú. Llavors, va afirmar després d’una sessió de comú, que “no sé si s’acabarà fent” el laboratori, ja que és una decisió del Govern i “són ells qui ens han d’informar sobre si es tirarà endavant o no”. Tanmateix, va seguir Coma en aquelles declaracions del gener, “el dia que hi hagi un projecte ens han de donar totes les garanties i, una vegada ens les donin, caldrà veure si el laboratori continua interessant el Govern i la parròquia”.

El projecte Grifols es va iniciar el 2021 i hauria d’haver entrat en funcionament l’any passat. Al seu moment, l’executiu va haver de canviar la legislació per preparar l’arribada de la multinacional i ja es van construir infraestructures que va finançar el Govern.

LA MULTINACIONAL RECUPERA LA NORMALITAT DESPRÉS DELS INFORMES DE GOTHAM

Grifols va publicar els resultats del primer trimestre la setmana passada, en un entorn de normalitat després de viure un calvari per l’atac del fons Gotham City Research, que va començar el gener d’enguany. Després d’analitzar els comptes, els experts de Barclays van arribar a la conclusió que les accions de l’empresa seguiran creixent a la borsa. A més, han mantingut la seva valoració de la companyia amb un preu objectiu de 13 euros (potencial del 10,5%), segons van remarcar els economistes.

Barclays també va subratllar que el CEO de la companyia va aconseguir alinear els objectius de l’empresa amb les preocupacions del mercat i la reducció del deute, un factor que considera favorable de cara al futur de l’empresa.

Aquests experts reconeixen, no obstant això, que Grifols “no està exempta de riscos”. Destaquen aquí la data prevista perquè la FDA (Food and Drug Administration) dels EUA prengui la seva decisió sobre l’aprovació del fàrmac Vyvgart d’Argenx, que s’espera que estigui llest per al 21 de juny i que podria afectar negativament la companyia, van advertir des de Barclays.
tracking