SANITAT

Mur avisa que cal retenir els metges per evitar problemes

El cap de salut mental lamenta la marxa d’especialistes de l’hospital

El cap de l’àrea de salut mental, Carlos Mur.

El cap de l’àrea de salut mental, Carlos Mur.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cap de salut mental, Carlos Mur, es va referir ahir de manera precisa al departament que dirigeix i al sistema de salut públic en general i no va dubtar a mostrar la seva preocupació per la marxa de “bons professionals del país”, que pot arribar a “convertir-se en un problema greu”. Mur va citar com a exemple el cap del servei de radiologia, Ángel Seara, que fa dos anys va abandonar el càrrec després de 18 anys a la sanitat pública, i va apuntar que la “crisi tan brutal de professionals mèdics” obliga els responsables sanitaris “a cuidar els que tenim”.

L’exdirector general de coordinació sociosanitària de la Comunitat de Madrid va afirmar que no està queixós ni aclaparat amb la tasca que du a terme, ni té cap mena de discrepància amb la directora del SAAS, Meritxell Cosan, i va titllar de “manipulacions interessades” les informacions que assenyalen que hi ha un mal ambient: “Soc una persona directa i clara i no hauria dubtat a exposar a la directora qualsevol punt de desacord”.

“La crisi tan brutal de professionals obliga els responsables sanitaris a cuidar els que tenim”Carlos Mur, Cap de salut mental

Tanmateix, de les seves declaracions es desprèn que el cap de departament és conscient que el dia a dia no li permet dedicar el temps necessari als reptes que planteja el seu càrrec: “És cert que vaig arribar a Andorra amb l’objectiu de canviar el model de salut mental i crear una atenció de disseny”, però la càrrega de feina l’obliga a centrar-se en l’atenció als pacients, els interns de la presó, els peritatges judicials, que “han augmentat molt”, i molts tràmits que “hauria de poder delegar”.

Mur va preferir no submergir-se gaire entre la proposta que el va fer decidir a venir a Andorra i la situació real que es va trobar, i únicament va indicar que “que habitualment, les expectatives personals i la realitat no sempre coincideixen”.

Respecte a l’episodi dels desperfectes al seu únic despatx –on atén els pacients–, va indicar que van ser provocats per un pacient que va perdre el control i es va mostrar agressiu, i “que el vaig poder calmar, quelcom que no és tan excepcional”.

El cap de salut mental té ofertes de treball, “una de molt potent d’Irlanda”, però va indicar que a “curt termini” no es planteja canvis i vol complir els compromisos amb el SAAS. Mur va deixar entreveure que falten recursos per fer tota la cobertura que exigeix el departament, però confia que el trasllat de l’àrea de salut mental, amb una inversió d’1,7 milions, pal·liarà aquest dèficit, a banda de la incorporació de nou personal. El psiquiatre va demanar que s’agilitin els tràmits quan es tracta d’incorporar nous especialistes, ja que aquests solen allargar-se uns sis mesos “i ens fan falta tenir-los abans”. Mur va insistir que necessita alliberar-se de feines per poder desenvolupar les seves tasques com a cap del servei.

EL SAAS DEFENSA QUE HI HA UN BON CLIMA INTERN

La direcció del SAAS assegura que no hi ha hagut cap conflicte entre la responsable de la parapública, Meritxell Cosan, i el cap de salut mental, Carlos Mur, segons va indicar ahir en un comunicat. L’entitat afirma que “no s’ha produït cap discussió” entre Cosan i Mur, i que el cap de servei no ha malmès les instal·lacions d’una consulta, amb relació a la notícia publicada pel Diari ahir.

El SAAS remarca, a més, que no es pot parlar de falta de recursos a l’àrea de salut mental i defensa que “s’està fent una inversió en recursos humans i infraestructures molt important els darrers dos anys”. Altres fonts assenyalen que no hi ha suficients despatxos i que falten psiquiatres per l’increment de la demanda i les jubilacions que s’han produït.

PAS ENDAVANT PER A L'AMPLIACIÓ DELS SERVEIS A ESCALDES-ENGORDANY

L’ampliació dels serveis de l’àrea de salut mental fa un pas significatiu amb la publicació del plec de bases al BOPA per a la remodelació i reconversió dels locals radicats a l’edifici Ròdol, al carrer Josep Viladomat, 17, d’Escaldes-Engordany, en dispositius ambulatoris de salut mental. Així doncs, les empreses interessades poden presentar tota la documentació fins al 4 de juliol.

És important recordar que la directora del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Meritxell Cosan, va anunciar fa uns mesos la ubicació per al nou centre comunitari polivalent. Aquest estarà situat al carrer Josep Viladomat, amb l’objectiu de fer front a l’increment de pacients a l’àrea de salut mental i, al mateix temps, oferir més espai i recursos per a l’atenció adequada. A més, el nou espai comptarà amb un centre de dia, un fet que permetrà una atenció més integral i contínua per als usuaris.

El nou espai de 700 metres quadrats permetrà oferir nous serveis i separar les consultes d’adults i infantils. Al mateix temps, propiciarà la contractació de 13 infermers i tècnics auxiliars d’infermeria, psicòlegs i psiquiatres.
tracking