ADMINISTRACIÓ

El codi ètic de la justícia insta tot el personal a la “neutralitat política”

La norma aprovada dimecres també afectarà els membres del Consell Superior

La nova norma afectarà tots els treballadors de la justícia i el CSJ.

La nova norma afectarà tots els treballadors de la justícia i el CSJ.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La justícia es dota d’un codi ètic de conducta que, en paraules del Consell Superior (CSJ), recull els “estàndards de comportament desitjables per a tots els agents implicats en l’administració de justícia”. Per tant, afectarà tot el personal, adaptant-se a les característiques de cada col·lectiu. Fins ara magistrats, batlles i fiscals es regien per un recull d’obligacions aprovat el 2016, mentre que la nova regulació afecta els professionals que ocupen aquestes funcions, però també els membres del CSJ i la resta de personal. I una de les regles a complir és “la neutralitat política i institucional” a banda de la “independència, imparcialitat, integritat, correcció, igualtat, competència i diligència”.

El CSJ, que va informar de l’aprovació de la nova norma en un comunicat, va manifestar que s’ha “elaborat en consonància amb els principis acordats a escala internacional en la matèria” recollits als Principis de Bangalore i assumits com a directrius universals per les Nacions Unides. També s’inspira en les recomanacions del comitè de ministres del Consell d’Europa i, en el cas concret dels integrants del Consell Superior, en les conclusions del grup de treball de la Xarxa europea de consells de justícia del juny del 2023 i “adaptades específicament a l’ordenament andorrà”.

El codi incorpora la comissió d’ètica com a òrgan consultiu i d’assessorament confidencial per a batlles, magistrats i fiscals, acomplint així amb la recomanació del GRECO sobre l’avaluació de la prevenció de la corrupció de parlamentaris, batlles i fiscals. A més, hi haurà formació continuada sobre ètica i integritat per vetllar pel compliment de les regles. El Consell Superior el va aprovar dimecres després de treballar-ho amb els col·lectius implicats i entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al BOPA.

tracking