COMPAREIXENÇA AL CONSELL GENERAL

Govern expedienta 26 funcionaris en dos anys

Funció Pública advoca pels canvis per agilitar la instrucció de les mesures disciplinàries

Cornella i Marín durant la compareixença.

Cornella i Marín durant la compareixença.Consell General

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Funció Pública ha instruït 26 expedients disciplinaris contra treballadors públics entre el 2022 i el 2023. La tramitació és una de les qüestions que vol abordar el ministeri durant aquesta legislatura per introduir canvis. Així ho van explicar la ministra de la cartera, Trini Marín, i el secretari d’Estat, Marc Cornella, durant la compareixença al Consell General per explicar les iniciatives que es volen impulsar durant el mandat. Cornella va manifestar que la tramitació és avui en dia “densa, llarga i enrevessada”, i que del que es tractaria és d’agilitzar-la. El secretari d’Estat va donar xifres i va indicar que entre el 2022 i el 2023 s’han gestionat 26 expedients (16 el 2022 i 10 el 2023) i, a preguntes dels consellers, va especificar que el 2022 van ser dotze expedients lleus i quatre de greus i que el 2023 n’hi va haver quatre de lleus, quatre més de greus i dos de molt greus.

“No és una modificació [de la llei] com la del 2022. M’agrada usar la paraula endreçar-la”Trini Marín, Ministra Funció Pública 

La voluntat dels responsables del ministeri és impulsar una revisió de la Llei de la funció pública amb la intenció “d’endreçar-la”, en paraules de Trini Marín. “No és una modificació com la del 2022”, va precisar. A banda de la qüestió dels expedients disciplinaris, es volen “agilitzar” altres processos, com la contractació de personal. El que es pretén, tal com va manifestar Cornella i va corroborar Marín, és “reduir els terminis de selecció i augmentar la concurrència”. A banda de la modificació legislativa, caldria actualitzar el reglament de selecció i també es vol implantar una borsa d’interins per cobrir aquells llocs de treball temporals. L’any passat l’administració pública va tirar endavant 117 processos de selecció i el 30% van estar coberts amb mobilitat interna.

“[La tramitació dels expedients disciplinaris] És densa, llarga i enrevessada”Marc Cornella, Secretari d’Estat Funció Pública 

Cornella i Marín també van reiterar que el reglament de la nova gestió de l’acompliment està “molt avançat” i que la voluntat seria que el 2025 es pogués començar a implantar el nou sistema d’avaluació. El projecte de regulació de la carrera professional està més “verd”. I sobre l’estudi que ha d’avaluar els sous que es paguen, si són competitius, van anunciar que s’adjudicarà “en les pròximes setmanes” i que començarà amb els cossos especials. Qüestionat sobre l’impacte que aquest estudi pugui tenir en l’augment dels sous dels funcionaris, el secretari d’Estat va manifestar que en l’elaboració del pressupost que ara començarà es podrà preveure algun increment, però va recordar que l’estudi encara no s’haurà enllestit, ja que no se sap ni quina empresa serà l’adjudicatària.

AL·LEGACIONS A LA DESCRIPCIÓ DEL LLOC DE FEINA

La ministra i el secretari d’Estat també van donar dades sobre les conseqüències de la descripció dels llocs de treball, que han generat el rebuig d’un grapat de treballadors. Marín va explicar que el juliol de l’any passat es va fer arribar a tots els treballadors una carta amb la citada descripció i que un total de 220 van mostrar la seva disconformitat. Després d’una reunió amb l’empresa que havia fet l’estudi amb Funció Pública està previst que aquest mes de juny hi hagi “la resolució” sobre les esmenes que van plantejar. Marín va manifestar que hi ha la voluntat que es pagui de manera retroactiva, des del juliol, el que els correspongui en funció d’aquesta descripció del lloc de treball un cop hi hagi la resolució i sempre que el treballador l’accepti.

Funció Pública aspira a un bon clima laboral a l’administració, ja que Marc Cornella va defensar que si els funcionaris “estan contents” es podrà tenir “un servei públic més eficient”. En aquest sentit, va incidir en la formació i en la comunicació interna. L’any passat es van fer 383 cursos per formar 2.560 treballadors.
tracking