Agricultura

El Govern pacta amb els ramaders compensacions per l'atac de l'os superiors als dels països veïns

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia ha manifestat que es pretén que serveixi per "no desencoratjar" els ramaders 

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, i el president de l'Associació de pagesos i ramaders (APRA) Xavier Coma, durant la roda de premsa

Guillem Casal i  Xavier Coma, durant la roda de premsaSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern ha establert la compensació per danys a l'agricultura i a la ramaderia causats per espècies en perill d'extinció o protegida, com l'os bru. Un reglament que ha estat consensuat amb l'Associació de pagesos i ramaders i que segons ha destacat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal "és més just i aplicable que els dels territoris veïns". Casal ha recordat que la llei de protecció i tinença d'animals del 2016 ja preveia que l'administració s'hagués de fer càrrec dels danys que causessin en la ramaderia i l'agricultura els animals en extinció o d'espècies protegides.

En aquest sentit, ha manifestat que es pretén que la compensació que rebin sigui digna i serveixi per "no desencoratjar" els ramaders "encara més", tenint en compte la duresa de la feina que duen a terme. I ha defensat que aquest reglament és més just que els territoris veïns perquè des del primer moment treballaran braç a braç pagesos i administració en cas de danys i perquè la compensació és superior. 

Casal ha detallat que en cas de mort d'una ovella d'entre menys d'un any i sis es rebria una compensació de 270,45 euros. Pel que fa a una vaca selecta de la raça bruna d'Andorra d'entre dos i sis anys es compensaria amb 3.731,84 euros en cas que estigués prenyada, unes ajudes que es complementen amb d'altres d'addicionals. Des del sector s'ha manifestat que malgrat que "no estan a favor de la reintroducció" el fet és que l'os ja es troba al Pirineu i que, per tant, del que es tracta és que la compensació sigui "digna i suficient per no desencoratjar" els pagesos, tal com ha defensat el president de l'APRA, Xavier Coma. I també ha manifestat que hi ha una "preocupació elevada" per si els atacs arriben a ser molts.

Així, Casal ha manifestat que ara com ara "si mai s'han de compensar els danys" es tindrà "un instrument jurídic" i ha destacat que el text preveu els danys que poden causar espècies extingides com el llop o el linx i les protegides com poden ser l'àliga daurada, el gat fer i l'os bru. En aquest sentit, és evident que el reglament està especialment pensat pels danys que es poden derivar de l'atac d'un plantígrad. Així, s'ha establert qui podrà beneficiar-se d'aquestes compensacions, com s'ha de procedir en cas d'un atac i també com es compensen aquests atacs. Així, en cas d'animal mort d'una explotació que compti amb el fons de compensació de l'APRA rebrà una ajuda que serà d'aquest valor multiplicat per 2,5 en cas de bovins i equins i de 3 en cas de cabres i ovelles. A més a més, addicionalment rebran l'ajuda per les pràctiques ramaderes tradicionals que els correspondria fins al 30 de novembre; es compensarà també la pèrdua de productivitat i el cost de la retirada del cadàver. En cas d'animals ferits, el valor de compensació es multiplicarà per 1,5 en cas de bovins i equins i per 2,5 en el de caprins i ovins. A més es pagaran les despeses veterinàries i dels medicaments; el transport de l'animal fins a l'explotació ramadera; el cost de l'alimentació de l'estabulació; l'ajut de les pràctiques ramaderes tradicionals corresponent a l'hivern; la pèrdua de la productivitat es veurà compensada i si l'animal mor en els 90 dies posteriors a l'atac les compensarà amb les ajudes per animal mort.

En cas que l'animal mort o desaparegut sigui d'altres animals de renda (conills, gallines i altres espècies d'aviram de producció), el Govern pagarà el valor de reposició d'acord amb la factura, així com el cost de retirada del cadàver. En cas que l'animal estigui ferit l'executiu es farà càrrec de despeses similars en cas de ser un animal de renda d'interès general. El reglament també preveu compensacions en cas d'atacs a l'apicultura amb una compensació de 400 euros per arna danyada i la reposició del material malmès. Quant als gossos de treball, també s'ha previst una compensació de 1.800 euros que han de permetre reposar aquest animal.

A més a més, el ministeri també preveu el pagament per establir mesures de protecció i de prevenció en situacions especials de presència efectiva i constant d'individus de les espècies de la fauna protegida, com podria ser equipar els ramats amb collars GPS. En aquest sentit, Casal ha manifestat que és previst que el ministeri sufragui el cost d'aquest collar que ni molt menys hauria de portar cada cap de bestiar. En aquest sentit, ha manifestat que moltes explotacions ja compten amb aquesta tecnologia i que en tot cas l'executiu facilitaria que aquells que no en disposin el puguin tenir, especialment en aquells casos de bestiar que es troba en zones on la presència de l'os pot ser més perillosa.

tracking