SESSIÓ DEL CONSELL GENERAL

Unes 160 empreses hauran de superar un examen auditor

També es van aprovar quatre normes més, inclòs el pla de prevenció contra el suïcidi

Ramon Lladós durant la intervenció ahir al Consell General.

Ramon Lladós durant la intervenció ahir al Consell General.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Unes 160 empreses, entre les quals públiques i parapúbliques, hauran de retre comptes davant una auditoria amb la nova llei que va aprovar-se ahir per unanimitat al Consell General, a la qual se sotmetrà qualsevol empresa amb una facturació superior a 10 milions d’euros durant dos anys consecutius. “Representen una part molt significativa del valor que es crea al país, però és un nombre molt petit d’empreses”, va comentar el ministre de Finances, Ramon Lladós, que va afegir que “per això ja s’ha tingut en compte la sensibilitat de no carregar de més costos i processos administratius aquelles empreses que els suposés un gran obstacle”. Una resposta que va donar a la consellera general d’Andorra Endavant Noemí Amador, que es va mostrar preocupada per les “càrregues” a les empreses i que va expressar que “hem de preveure futurs canvis a la llei perquè les empreses no siguin penalitzades innecessàriament”. La mesura va comptar amb el suport de tot l’arc parlamentari. “Amb l’adopció de la llei fem una gran passa endavant per homologar el marc jurídic andorrà al del continent”, va dir el conseller general de Concòrdia Pol Bartolomé. El president del PS, Pere Baró, va indicar que “no podem ser aliens a la llei que recull gran part de les demandes del sector, amb qui s’ha treballat”. Lladós va defensar que, a més, la nova llei regula la professió establint requisits d’accés, l’homologa a escala internacional i aporta mecanismes de supervisió. Precisament el primer punt, el dels requisits d’accés, és una de les grans novetats perquè en un principi, amb només dotze mesos ja s’acreditava l’experiència. Un vot particular, i acceptat per totes les formacions, va estirar la transitòria fins als tres anys per evitar l’intrusisme laboral.

“S’ha tingut en compte de no carregar aquelles empreses que els suposés un gran obstacle”Ramón Lladós,  Ministre de Finances 

“És una gran passa per homologar el marc jurídic andorrà a l’europeu”Pol Bartolomé, Conseller general de Concòrdia

QUATRE NOVES NORMES

El ple del parlament va aprovar la moció del PS sobre el pla nacional de prevenció contra el suïcidi amb un termini de tres mesos amb les esmenes de la majoria, entre les quals es treu del text el termini que s’imposava per a la creació de l’observatori de salut mental i addiccions, de quatre mesos i que fos abans de final d’any. Tanmateix, a la sessió també es van tirar endavant tres lleis més. En primer lloc, una normativa europea de regulació de les entitats financeres que dota de més transparència i garanties per “protegir els drets dels inversors financers”, va dir Lladós, que no va estar exempta de crítica perquè, tot i emmarcar-se dins els acords del comitè mixt de l’acord monetari, arriba sis anys tard. En segon terme, es va acordar que el personal del Consell General, dels seus organismes adscrits i del Tribunal Constitucional siguin considerats partícips del pla de pensions de la funció pública, igual que la resta de funcionaris de l’Estat. Per últim, es va aprovar, amb només l’abstenció d’Andorra Endavant, el crèdit extraordinari de 2,8 milions d’euros per a la compra de les pintures murals de l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella: La flagel·lació i El bes de Judes. La ministra de Cultura, Mònica Bonell, va indicar que “com a molt tard les tindrem al juliol” i que l’emplaçament provisional serà l’Espai Columba.

“No podem ser aliens a una llei que recull les demandes del sector, amb qui s’ha treballat”Pere Baró, President del PS

“Hem de preveure futurs canvis a la llei perquè no es penalitzi innecessàriament”Noemí Amador, Consellera general d’AE

tracking