MOBILITZACIÓ

Els pagesos catalans aïllaran Andorra durant 24 hores

Els agricultors se situaran a la rotonda d’accés a la Farga de Moles

La rotonda d’accés a la Farga de Moles en una protesta agrícola anterior.

La rotonda d’accés a la Farga de Moles en una protesta agrícola anterior.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El país s’encamina a un nou dia de talls a les fronteres. Diverses organitzacions pageses s’han unit per tancar dilluns vinent tots els punts que connecten Espanya i França, inclosa la frontera amb Catalunya. Els bloquejos començaran a les deu del matí de dilluns i duraran 24 hores, fins a les deu de dimarts. Adrià Xic, portaveu del grup Revolta Pagesa, una de les organitzacions catalanes que han orquestrat els talls, va explicar al Diari que el bloqueig amb la Seu d’Urgell tindrà lloc a “la rotonda de la Farga” i que serà un tall total, ja que només podran passar els vehicles d’emergència durant tot el dia.

Els punts que els agricultors tenen pensat tallar, i pels quals ja compten amb els permisos dels mossos d’esquadra, són Irun, Canfranc, Sallent de Gallego, Bossost, la Seu d’Urgell, Puigcerdà, Coll d’Ares i la Jonquera. Així doncs, la frontera francoandorrana estarà oberta pel Pas de la Casa, però de totes maneres no es podrà accedir a Catalunya des de França, ja que, segons fonts properes a les organitzacions franceses, el tall de Puigcerdà se situarà a l’altura de la gasolinera d’autoservei de Puigcerdà SL i, igual que a la Farga, s’impedirà l’accés a vehicles durant 24 hores.

“No ens quedarem parats, estem fotuts i cada dia queden menys pagesos”
Adrià Xic, Revolta Pagesa de l’Alt Urgell
 

Els motius per a aquesta nova revolta dels pagesos són les altes restriccions a les quals s’enfronten els aliments que es produeixen a la Unió Europea i que els productes que venen de fora no s’hi enfrontin. A més, protesten per lluitar contra els impostos a les energies i la pujada dels preus de la producció en general, que provoquen que els marges de beneficis dels productors agrícoles encara siguin més petits, segons va apuntar Ramon Rojo, un altre membre de Revolta Pagesa.

“Obrirem un temps per negociar, però si no s’arriba a cap acord al setembre hi tornarem”
Ramon Rojo, Portaveu Revolta Pagesa
 

Des de l’organització d’agricultors no descarten més accions. Xic va advertir que un cop s’acabin els talls de dilluns “no tenim res pensat immediatament, però no ens quedarem parats, estem fotuts i cada dia queden menys pagesos”, va lamentar el representant de l’Alt Urgell de l’organització. Rojo va afegir que han traslladat les seves demandes als governs d’Espanya i França i a les entitats competents europees, i que després de dilluns “obrirem un temps per negociar, però si no s’arriba a cap acord, al setembre tornarem amb les protestes i s’afegiran altres països amb qui ja hem contactat”, va rematar el portaveu de Revolta Pagesa.

“NO SOM EL PROBLEMA”

A falta de rebre una confirmació oficial, el Govern ja està prenent les accions pertinents per preparar-se per al tall. El ministre d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient, Guillem Casal, va explicar a la roda de premsa posterior al consell de ministres que s’han iniciat els contactes amb les autoritats pertinents per mirar d’evitar que els bloquejos afectin les fronteres del país. Casal va apel·lar “que no ens facin responsables dels perjudicis d’una situació a la qual no podem aportar solucions”.

INCERTESA ENTRE ELS TRANSPORTISTES I LES EMPRESES DE VIATGES

Algunes de les principals afectades pels talls seran les empreses de transports i les de viatges, com Andbus. La directora de Catrans, Noelia Ovelleiro, va explicar a aquest mitjà que ahir encara no sabien com afrontar els bloquejos, ja que dilluns tenen previstos enviaments d’aliments que haurien de sortir “sí o sí”, però ahir encara no sabien si els manifestants deixarien passar alguns vehicles o si tenien les autoritzacions pertinents. Ovelleiro va apuntar que en cas que es compleixin els pronòstics i es produeixi el tall total durant 24 hores, segurament no s’enviaran els camions, ja que “tampoc volem tindre tota la mercaderia parada” a la frontera, va acabar la directora de Catrans.

D’altra banda, Andbus ahir no les tenia totes sobre si el dia 3 podrà oferir serveis. L’empresa de viatges tampoc tenia clares les condicions dels talls. Tanmateix, van avançar que “si els bloquejos es produeixen on diuen, serà molt difícil poder oferir serveis dilluns”.

Les dues companyies van explicar que abans de prendre una decisió ferma, esperaran una confirmació oficial dels talls.
tracking