BATXILLERAT

Noves classes al María Moliner i al Sant Ermengol

Casal confirma que la falta de places al batxillerat es resoldrà “en unes setmanes”

Alumnes del María Moliner a l’hora del pati.

Alumnes del María Moliner a l’hora del pati.DIARI D’ANDORRA

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Baló d’oxigen per a les famílies del col·legi Janer i de la Sagrada Família que no tenien encara plaça per als seus fills al sistema confessional per la manca d’aquestes al sistema espanyol. El portaveu del Govern, Guillem Casal, va confirmar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres que el ministeri espanyol d’Educació validarà la petició de la conselleria d’Educació de l’ambaixada d’Espanya a Andorra d’obrir una nova classe de batxillerat al María Moliner i la creació de la modalitat de batxillerat artístic al col·legi Sant Ermengol. A més, Casal va indicar els terminis, tot apuntant que “en unes setmanes” ja hi haurà resposta per part de la cartera d’Educació del veí del sud. Tot i això, el portaveu va recordar que l’ampliació de les places del sistema espanyol és una situació interna del ministeri espanyol, però va remarcar que el Govern està en contacte permanent amb la conselleria del veí del sud “perquè la nostra voluntat és evidentment acompanyar els alumnes i que ningú es quedi a les portes del curs”, va comentar.

Així doncs, el ministre eixampla en l’horitzó les paraules de la consellera d’Educació de l’ambaixada d’Espanya a Andorra, María Dolores López Sanz, d’ahir al matí, en què va assegurar que “s’està treballant en una solució definitiva perquè tots aquells alumnes que ho han sol·licitat es puguin quedar”. Fa unes setmanes, López manifestava que la solució passava, per un costat, per la nova branca de batxillerat d’arts –que de fet es voldria ja implementar l’any que vinent, però que es podria “avançar”– perquè els estudiants del sistema espanyol que volien fer aquesta modalitat es veien obligats a anar a l’escola andorrana o a l’institut de la Seu. Una autorització que el centre ja havia sol·licitat temps enrere. Per altre costat, López va indicar que també es treballava perquè el María Moliner pogués “ampliar la matrícula”. D’aquesta manera, el Sant Ermengol tindrà quatre aules de batxillerat i l’institut María Moliner passarà de dues a tres classes.

L’origen del conflicte va sorgir a la llum a final d’abril a causa d’una promoció especialment nombrosa d’alumnes de 4t d’ESO que superava l’oferta d’accés. Cal recordar que, dels tres centres congregacionals, únicament el Sant Ermengol ofereix batxillerat. Les fins aleshores tres línies d’aquest centre sumaven 105 places, essent 146 sol·licituds de preinscripció, i en què els alumnes del centre tenen garantit l’accés, no així els del Janer i la Sagrada Família. Amb les dues noves classes, el problema quedarà resolt.

MÉS

ESPOT VIATJA A ISLÀNDIA

El cap de Govern viatja la setmana vinent a Islàndia per assistir al Congrés de la Federació Internacional d’Esquí, on es decidirà la seu del Mundial d’alpí del 2029.

RELLEU PER DIRIGIR EXTERIORS

Maira López assumirà la direcció del departament en substitució de l’actual director, Andreu Jordi, que serà el pròxim ambaixador al Consell d’Europa.

CANVI A AFERS SOCIALS

El servei d’adopcions deixa d’estar adscrit a l’àrea d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència del ministeri i passarà a dependre directament de la direcció d’Infància.

TREBALLS DE MILLORA

S’adjudiquen tres treballs de millores de la xarxa viària de les carreteres per un import total que ascendeix fins al milió d’euros.

EL GOVERN AUGMENTA LES AJUDES A L'ESTUDI UN 19%

El ministeri d’Educació va aprovar ahir un increment d’un 19% de la partida reservada als ajuts estudiantils. La xifra total arriba ara fins als 1,55 milions d’euros, uns 200.000 euros més respecte a la partida liquidada el curs anterior, que va ser d’1,3 milions d’euros. Segons el ministre portaveu, Guillem Casal, la partida d’ajudes a l’estudi per al curs 2024-2025 serà “lleugerament superior” per poder “garantir el dret a l’educació” a tots els alumnes. Casal, a més, va informar que la partida aprovada és “ampliable”: “Si es requerissin més ajuts, es podria anar més enllà. La voluntat és la de continuar fent accessible l’educació al nostre país.”

La convocatòria s’adreça a alumnes que cursen els nivells educatius de maternal, primera i segona ensenyança, batxillerat i formació professional no superior. Els ajuts, que inclouen beques a la matrícula, el menjador, el material o el transport, també cobreixen la formació professional no superior a l’estranger que no s’imparteixi en centres públics andorrans. Les famílies d’alumnes que vulguin accedir a un ajut per estudiar a Andorra hauran d’acreditar uns ingressos inferiors a 18.720 euros. Govern manté el llindar d’ingressos màxims aprovat per a la convocatòria 2022-2023. La convocatòria s’obrirà el 5 de juny i acabarà el 8 de juliol.
El ministre Guillem Casal.

El ministre Guillem Casal.JAViladot

tracking