La situació econòmica, causa de depressió del 66% dels enquestats

Del total, un 11% està en tractament psicològic i hi ha raons diferents entre gèneres

Quarta planta de l’hospital.

Quarta planta de l’hospital.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Els problemes de salut mental estan directament relacionats amb la situació econòmica i la salut. A més, nosaltres tenim una dificultat més gran de conciliació de la vida laboral i familiar, perquè, per exemple, es treballen molts festius al país.” Aquestes declaracions del cap de l’àrea de sociologia d’AR+I, Joan Micó, posen el focus en els motius darrere d’unes dades que demostren la necessitat de treballar la salut mental. Una de les dades que més directament relaciona la salut mental amb l’economia és que un 66% dels que tenen depressió i ansietat és per problemes econòmics, una situació que en les mares de famílies monoparentals se situa en el 62%. Si ja de per si són unes malalties invisibles, encara ho és més per als qui no ho saben: un 39% dels enquestats són casos probables de depressió, dels quals cinc de cada deu són dones, i tres, homes.

“Els problemes de salut mental estan directament relacionats amb la situació econòmica”Joan Micó, Cap de sociologia d’AR+I
 

Per detectar possibles casos, es fa servir l’anomenat test de Goldberg. Quant a l’ansietat es demana si tenen dificultats per dormir o si les persones s’han sentit molt irritables o en tensió darrerament. Pel que fa a la depressió, es pregunta si han tingut dificultats de concentració o si s’han sentit amb poca energia. La xifra demostra que el 25,3% dels que han respost podrien patir les dues patologies.

No sorprèn, doncs, que de la població enquestada, un 12,1%, hagi estat en tractament psicològic i un 10,7% ho estigui en l’actualitat –d’aquests, el 35% ho està per quadres d’ansietat i el 28%, per depressió. Tanmateix, un 11,7% manifesta necessitar-ho. Les dones doblen els homes (16% enfront del 8%) i també ho diuen els joves, amb un de cada cinc. Entre els motius, les dones al·leguen que és per temes d’ansietat i els homes perquè necessiten que algú els escolti –una xifra que és el doble que les dones.

MENORS D’EDAT

Un 11% dels enquestats indiquen que els seus fills estan en tractament per algun problema psicològic, mentre que un 7,3% ho van estar, però ara ja no –un 8,6% dels que no tenen cap fill en tractament expressen que ho necessitaria. Entre els motius, el més rellevant és el de dèficit d’atenció i la hiperactivitat (TDH), amb un 31,1% del total, seguit de la millora de l’autoestima i la confiança, amb un 14,1%, i la millora de la gestió de les mocions, amb un 6,9%.

tracking