PROTESTA AGRÍCOLA

La policia i els mossos garantiran el pas dels estudiants fins a la Seu

L’executiu es compromet a permetre l’arribada dels alumnes andorrans que s’examinen de la selectivitat. 

Concentració de la pagesia en una carretera.

Concentració de la pagesia en una carretera.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Gerard E. Mur
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Continua el nerviosisme per les afectacions que generarà el bloqueig de carreteres confirmat per dilluns vinent per part de Revolta Pagesa. Evidentment, l’impacte més gran serà de caràcter circulatori: la intenció del col·lectiu de pagesos és aturar l’entrada i la sortida de vehicles entre Andorra i Espanya per l’N-145. El Govern encara el futur escenari d’aïllament amb tensió i diu que es considera “víctima d’unes problemàtiques alienes en les quals no té capacitat de resolució”. L’executiu creu que la situació que viurà el país és “inacceptable” i “exigeix a les autoritats veïnes garantir l’accés al territori andorrà”. El contacte diplomàtic per rebaixar l’impacte és “permanent” i es mantindrà durant tot el cap de setmana. Una de les mesures d’urgència que va prendre ahir el ministeri d’Educació és la de permetre el pas dels alumnes andorrans que s’examinen íntegrament de la selectivitat a la Seu amb “la coordinació dels equips policials”.

En el cas de Catalunya, les PAU començaran dimarts a les nou, durant el tram final de la protesta. A la Seu, els exàmens es duran a terme a l’institut Joan Brudieu. Xavier Falcó, director del centre, diu que s’ha demanat prudència al grup d’alumnes que es troben en aquesta situació (una desena). En aquest cas, “se’ls ha recomanat dormir a la Seu des de diumenge a la nit”. “Cal buscar-se la vida i les famílies ja estan valorant alternatives. També cal preveure l’afectació que poden patir alguns professors en la mateixa situació”, apunta Falcó.

Un dia abans, però, arrencaran les EVAU a Andorra. Pel que fa als estudiants andorrans del sistema espanyol, aquests s’examinaran a partir de dilluns al col·legi espanyol María Moliner. La coordinadora de batxillerat del centre, Gemma García, apunta que tenen dos alumnes que viuen a la Seu i poden tenir complicacions per pujar a Andorra. La situació ha estat resolta avançant l’entrada al país a diumenge i passant la nit a casa d’un familiar. També arribaran diumenge els membres del tribunal que vigila les EVAU. “Sempre han arribat el dia anterior, aquest any amb més raó”. Des del col·legi Sant Ermengol també s’ha demanat precaució als alumnes i les seves famílies. Xavier Basalluy, cap d’estudis de batxillerat, explica que s’han enviat correus a les famílies per tenir en compte la situació de bloqueig que generarà la protesta. “Alguns alumnes que passen el cap de setmana fora es podien plantejar tornar al país dilluns a primera hora, però vist l’escenari caldrà avançar el retorn a diumenge. Corren el risc de no arribar a l’examen.”

“Econòmicament, el perjudici [de la mobilització] serà important ”
Bartomeu Gabriel, Director general de DirectBus

Des de l’àrea d’Educació de l’ambaixada Espanyola “no es preveuen incidències”, segons indica la consellera María Dolores López. El missatge que dona l’ambaixada és el de màxima tranquil·litat: “L’alumnat andorrà del sistema espanyol es presenta a les EVAU a Andorra. Si hi ha algun alumne que arriba des de fora del país està avisat i haurà de buscar els mitjans per poder arribar als exàmens.” López confirma que el tribunal que viatjarà des de Madrid arribarà diumenge: “Està tot lligat.” Les EVAU celebrades a Andorra les organitza la UNED. En el cas dels alumnes que només han de baixar a la Seu a examinar-se de matèries específiques, no haurien de veure’s afectats perquè els exàmens corresponents estan previstos a partir de dimarts a la tarda.

“Els pagesos tenen dret a manifestar-se, però no es pot bloquejar un país”
Bartomeu Gabriel, Director general de DirectBus

Un altre sector que es veurà plenament afectat pel bloqueig serà el de les companyies de transport de passatgers. DirectBus ha decidit cancel·lar tot el servei de dilluns. El director general de la companyia, Bartomeu Gabriel, diu que, “davant la incertesa produïda”, no volen exposar-se a tenir els autocars “bloquejats”. Per tant, no viatjaran autobusos cap a Barcelona o Lleida ni en pujaran a Andorra perquè la previsió és que “no puguin retornar”. DirectBus ja ha contactat amb els clients que tenien concertats viatges per oferir-los “les màximes facilitats”: cancel·lar el viatge o canviar-ne la data. Gabriel diu que el Govern els ha informat de la situació prevista, però “aquí ha quedat tot”. “El perjudici econòmic serà important. Els pagesos tenen dret a manifestar-se, però no es pot bloquejar tot un país.” DirectBus preveu reprendre el servei dimarts a partir de les deu del matí, que és quan hauria de finalitzar el bloqueig.

La decisió que ha pres AndBus és molt similar. En aquest cas, però, la companyia sí que manté el servei dels busos que surten d’Andorra –línies a Barcelona i Lleida– abans de les deu del matí de dilluns. La tornada dels vehicles a Andorra també es manté amb la mateixa hora com a límit. “El mateix bus que baixa és el que torna a pujar. Ja veurem què fem si algun vehicle es queda aturat durant el retorn”, explica Cristian Cortés, responsable de comunicació de l’empresa. AndBus ofereix “bitllets oberts” a tots els usuaris que necessitin canviar la data del seu viatge: “Els estem avisant a tots.” La companyia també té previst reactivar el servei el dimarts “un cop es normalitzi la circulació”.

tracking