LEGISLACIÓ

Les entitats reclamen l’aprovació de la nova Llei d’Accessibilitat

L’anterior Govern va deixar embastat un avantprojecte que ara s’ha reprès

La llei abasta l’accessibilitat arquitectònica, i la digital i cognitiva.

La llei abasta l’accessibilitat arquitectònica, i la digital i cognitiva.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Govern reprèn el projecte de modificació de la Llei d’Accessibilitat. Recordem que la llei vigent que regula les normes d’accessibilitat per a les persones amb discapacitat és de 1995. El març de l’any passat, el ministeri de Territori i Habitatge –encapçalat, en aquell moment, per Víctor Filloy– va presentar un avantprojecte de llei per actualitzar la normativa i adaptar-la a les necessitats per a les entitats que promouen l’accessibilitat universal.

“Tothom en surt beneficiat, de l’accessibilitat universal”
Jacint Risco, Gerent de TRANA

L’exministre Filloy va deixar l’avantprojecte preparat –un text acordat amb associacions, col·legis professionals, organismes privats, comuns...– i traspassat al govern actual, amb Raül Ferré al capdavant de la cartera de Territori i Urbanisme. Les entitats urgeixen ara al ministeri la resolució de les modificacions i la seva aprovació. L’encarrilament de l’avantprojecte va iniciar-se el primer trimestre d’enguany després de gairebé un any de pausa. A través de la Comissió pel Foment de l’Accessibilitat, algunes de les entitats implicades han estat citades per conèixer en quin estat es troba el text.

“Encara cal readaptar moltes coses, com ara l’accés als datàfons”
Diana Figueras, Presidenta de la FAAD
 

Jacint Risco, gerent de TRANA (Associació pel Tractament i Rehabilitació de les Afeccions Neuromotrius), va assistir a l’última reunió de la comissió i assegura que queden “algunes modificacions tècniques pendents, qüestions que tenen a veure amb aspectes d’arquitectura o d’enginyeria”. Risco no espera que la base de l’avantprojecte canviï. “Estem pendents de valorar el darrer esborrany, però els principis bàsics es mantindran”. El representant de TRANA diu que la base de l’avantprojecte és l’Article 9 del Conveni de l’ONU i fa èmfasi en el concepte d’accessibilitat universal: “La modificació és necessària per a les persones amb discapacitat, però no únicament. Tothom pot requerir en algun moment l’accessibilitat universal: algú que porta un cotxet, persones grans, lesionats... Tota la població en surt beneficiada. El que està clar, però, és que les persones amb discapacitat la necessiten més”. Quan el text definitiu de l’avantprojecte estigui enllestit, es discutirà a la junta directiva de TRANA i, seguidament, “es tractarà a la federació”. TRANA està integrada a la FAAD (Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat).

Diana Figueras, presidenta de la FAAD, també confirma que “s’està treballant” en un text més ajustat. “Cal canviar alguns punts i la feina actual de modificacions de la Llei d’Accessibilitat ha d’anar en paral·lel a la de la Llei de Garantia dels Drets per a les Persones amb Discapacitat”, afegeix Figueras, que admet que “encara cal readaptar moltes coses, com ara l’accés als datàfons, que no s’ha acabat de solucionar”. La Llei d’Accessibilitat inclou tres dimensions de millora: l’arquitectònica, la digital i la cognitiva.

Agustina Grandvallet, presidenta d’AMIDA (Associació de Minusvàlids i Disminuïts d’Andorra), diu que no té “cap notícia” de la represa de l’avantprojecte. L’última notícia que tenen a l’associació és que l’anterior ministre “va deixar la llei preparada”. L’any passat, durant la redacció del nou text, AMIDA va presentar la seva proposta de modificacions. Per elaborar aquesta proposta, l’entitat va invertir 4.000 euros en la contractació d’un jurista expert que els assessorés. Ara esperen que la reactivació de l’avantprojecte es consolidi fins a l’aprovació de la nova llei.

tracking