SALUT

Andorra no registra casos de xarampió des de l’any 2002

El ministeri precisa que fa anys que recomana la vacunació als adults nascuts a partir del 1960 si és que no han passat la malaltia

La vacuna recomanada és la triple vírica.

La vacuna recomanada és la triple vírica.F.G.

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’augment de la incidència de casos de xarampió a Europa ha dut el departament de Salut català a oferir la vacunació a les persones nascudes entre el 1966 i el 1980. Es considera que si és que no van adquirir la immunització per haver passat la malaltia, presenten un risc més elevat de contraure-la perquè en aquells anys la injecció no feia part del calendari o bé se’ls va administrar la monodosi que es va oferir durant els anys setanta i que es considera de protecció escassa. A Andorra la recomanació de vacunació d’adults ja és vigent des del 2011, van informar ahir des del ministeri. Concretament als adults nascuts a partir del 1960 i el consell passa perquè es posin una dosi de la vacuna triple vírica (xarampió, rubèola i galteres) si no hi ha constància d’immunitat per haver passat les malalties o bé per estar vacunata contra les mateixes. Es tracta d’una vacunació, van precisar, que es fa per prescripció mèdica.

El Principat, però, segueix sense registrar casos i ja fa 22 anys. Per això, van apuntar, disposa del certificat de territori lliure de xarampió que acredita l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La mateixa OMS i l’Unicef van alertar la setmana passada que els casos de xarampió declarats al continent podrien superar aviat tot els registrats durant el 2023, palesant el brot d’una malaltia molt contagiosa, que pot derivar en complicacions greus i que, van recordar, “és fàcilment prevenible” amb la vacunació. Per això, i en un context d’elevada mobilitat, ja s’estan prenent mesures.

DOS CASOS MÉS DE TOS FERINA

Una altra malaltia que repunta és la de la tos ferina. En aquest cas s’experimenta un augment considerable de casos, en línia amb el que succeeix a Europa. Les darreres dades facilitades eren els 18 casos registrats fins a final d’abril i se n’han sumat dos més al maig. El grup d’edat més afectat és el d’entre 30 i 59 anys (35%), seguit dels d’entre 15 i 19 anys (15%) i més de 59 anys (15%).
tracking