Protesta a Catalunya

Cues de camions per entrar mercaderia des d'Espanya

El bloqueig dels pagesos fins a les deu del matí està provocant col·lapse per fer els tràmits a la duana

Desenes de camions esperant els tràmits duaners per entrar a Andorra
detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La reobertura de la circulació per l'N-145 ha provocat retencions d'entrada al Principat des de les deu del matí i les complicacions s'han mantingut fins passades les 13 hores pel trànsit de camions, segons han indicat des de Mobilitat. Desenes de vehicles pesants han hagut de fer cua per completar els tràmits duaners per entrar mercaderia des d'Espanya. Els problemes s'han produït perquè habitualment hi ha un primer torn d'arribada de camions cap a les vuit del matí que avui s'ha retardat fins que els pagesos han aixecat el bloqueig pels volts de les deu del matí i això ha fet coincidir molts més vehicles fent la documentació de transitaris a Espanya i del pas per la duana del riu Runer. 

Des de l'agència de duanes Fornesa han explicat que s'han treballat per avançar tràmits des de les set fins a les deu del matí i el que ha passat és que els camions han sortit més junts i s'han acumulat en l'entrada per la Farga de Moles. I han afegit que els dimarts són un dia habitualment més fort d'arribada de mercaderia perquè entra més producte fresc de fruites, verdures i peix, al que s'ha sumat que algunes empreses de transport van posposar la importació d'articles per avui per evitar el tancament de la frontera organitzat per Revolta Pagesa. La circulació de vehicles pesants ha estat especial avui també perquè normalment la sortida dels camions que han descarregat al país es fa abans de les onze del matí i pel tancament de l'accés i la sortida del Principat s'ha retardat fins a les dues. 

L'entrada de mercaderies durant la jornada de dilluns es va intensificar en les primeres hores i cap a les 9.30 hores tots els transportistes que tenien previst portar càrrega a Andorra havien passat la duana de la Farga de Moles per no veure's bloquejats pel tancament, segons han indicat des de Fornesa. 

Circulació reoberta per la frontera sud després del bloqueig

La gran quantitat de vehicles que han volgut accedir al país des de la Seu d'Urgell ha generat retencions de fins a quatre quilòmetres amb el trànsit aturat en diferents punts de la carretera. Segons han informat des de Mobilitat, a hores d'ara les retencions només es mantenen a la zona duanera en els carrils d'entrada i no arriben al quilòmetre. També el servei ha habilitat els dos carrils de pujada a la CG1 per tal de descongestionar el flux vehicular. En sentit baixada també hi ha hagut algunes retencions, però el pas de vehicles per la frontera del riu Runer es fa amb fluïdesa des de poc després de les onze del matí.

El trànsit d'entrada i sortida a Andorra per la frontera sud ha quedat restablert a tocar de les deu d'aquest matí. Els pagesos han començat a aixecar el bloqueig que han mantingut durant 24 hores a la rotonda de Valls de Valira i els vehicles han pogut tornar a circular amb normalitat per l'N-145 en sentit nord. Pocs minuts després s'han retirat els tractors de la zona i s'ha recuperat la circulació de baixada cap a la Seu d'Urgell. La retenció de vehicles que s'ha format a l'espera de la reobertura de la carretera ha estat petita inicialment i s'ha anat ampliant durant el matí. 

Els pagesos aixequen el bloqueig

La protesta organitzada per Revolta Pagesa que es va iniciar ahir a les 10.40 hores amb accions simultànies ha acabat amb eufòria dels organitzadors per l'impacte aconseguit amb la mobilització. 

tracking