POLÍTICA

Concòrdia demana augmentar l’impost de plusvàlua per evitar l’especulació

Proposa situar la taxa al 25% en els pisos amb menys de dos anys entre transaccions

Cerni Escalé i Pol Bartolomé a la roda de premsa d’ahir.

Cerni Escalé i Pol Bartolomé a la roda de premsa d’ahir.CONCÒRDIA

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Concòrdia va entrar a tràmit parlamentari una proposició de llei per evitar l’especulació immobiliària. La proposta del grup parlamentari va ser augmentar fins al 25% l’impost de plusvàlua a la venda d’immobles durant els primers dos anys, i que aquesta xifra vagi baixant fins a reduir-se a zero al cap de deu anys de l’última transacció. Concòrdia també proposa incrementar el tipus de gravamen relatiu a l’impost sobre les transmissions patrimonials immobiliàries (ITP), essent d’un 10% en total i equiparant els trams estatal i comunal. Així, el de l’estat, que actualment és de l’1%, la formació proposa elevar-lo fins al 5%. I el corresponent als comuns, que compta amb una forquilla d’entre el 0,5% i el 3%, es proposa que també sigui del 5% fix. Amb la reforma de l’ITP, el conseller general Pol Bartolomé va explicar que es busca “evitar la possible competència fiscal entre comuns i simplificar el marc tributari general”.

“Ens agradaria no haver presentat la proposició, però ens hi hem sentit obligats”
Cerni Escalé, President de Concòrdia

Les persones residents a Andorra en els últims cinc anys i que vulguin adquirir un primer habitatge, amb un cost màxim de 500.000 euros, estaran exempts de pagar aquest ITP i el recàrrec especial, sempre que estiguin al mercat per adquirir la seva primera residència durant els primers cinc anys posteriors a la compra. El motiu, va explicar el president del grup, Cerni Escalé, és promoure els habitatges de venda i revertir la situació del país, on actualment “el 70% de les persones viuen de lloguer”.

“Reformant l’ITP evitem la competència fiscal entre comuns i simplifiquem el marc tributari”
Pol Bartolomé, Conseller general de Concòrdia
 

Escalé va apuntar que la voluntat d’aquesta llei no és en cap cas recaptatòria, sinó dissuasiva. De fet, “ens agradaria no haver-la presentat, però ens hi hem sentit obligats”, va dir el president de Concòrdia, argumentant que han passat dos mesos des que l’executiu va anunciar el pla de xoc de mesures urgents i encara no l’ha presentat oficialment. Fet que va obligar el grup a actuar, va explicar Escalé. L’objectiu de la proposta, va manifestar el conseller general, és vetllar pel compliment del dret a un habitatge digne, adaptant el marc normatiu a les necessitats del país i acabant amb les inversions que impulsen l’especulació.

tracking