INFORME

La crisi de l’habitatge dispara les consultes al raonador

En va rebre 219 –gairebé dos terços dels expedients tramitats– i un 78% més que les tractades per aquesta problemàtica el 2022

Marc Vila i el nou raonador, Xavier Cañada.

Marc Vila i el nou raonador, Xavier Cañada.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El raonador del ciutadà va rebre més de dos centenars de consultes relacionades amb l’habitatge durant l’any passat. El mandat de Marc Vila va estar marcat per l’atenció a aquesta problemàtica, però l’any passat les xifres van ser especialment elevades, disparant-se respecte a l’exercici anterior (un 78%) i representant gairebé dos terços dels expedients tramitats. Segons l’informe, essencialment van estar motivades per la rescissió del contracte de lloguer en genèric (en una cinquantena de casos s’havia de produir aquest 2024), mentre que 17 estaven relacionades amb la rescissió del contracte per recuperar el pis per a ús propi, cinc per fer obres i 23 per vendre’l. En trenta casos es demanava informació sobre la Llei d’arrendament i noves mesures, en 14 el conflicte eren les despeses i en 21 més el cas es referia a un augment del lloguer.

Novament, la memòria recull una enquesta contestada per les persones que van acudir amb problemàtiques relacionades amb el lloguer i que va permetre constatar al raonador que en gran part eren inquilins d’immobles de més de 30 anys, que els preus del lloguer oscil·laven entre els 300 euros i els 700, i que bona part ja dedicava més del 40% dels ingressos al lloguer.

Després de les consultes sobre l’habitatge, la temàtica més tractada a les consultes va ser la social (amb 39 expedients) i conflictes amb l’adminstració general (28). En la primera s’inclouen queixes relacionades amb la CASS, com ara les derivades de pensions o baixes mèdiques. La resta d’expedients van ser per accions privades (23), justícia (15), saig (11), institucional (8) i finances (6).

tracking