REPORTATGE

“Vull trobar una feina”

El líder de la banda que va protagonitzar bretolades al pàrquing de Prat de la Creu admet que ho fan perquè estan avorrits.

L’Ivan el Terrible, amb un dels nois de la banda.

L’Ivan el Terrible, amb un dels nois de la banda.V. G.

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Es fa dir Shin chan, però el seu nom real és Ivan. Té 18 anys i és el líder de la banda de joves, la majoria menors, que en els últims mesos ha fet destrosses a l’aparcament de Prat de la Creu, a Andorra la Vella. “Passem el dia fent voltes”, explica l’Ivan. Són un grup format per una desena de nois, a qui de vegades s’afegeixen algunes noies. Fan voltes, afirma, perquè no tenen res més a fer. L’Ivan i els seus amics no són uns delinqüents. Les bretolades que han protagonitzat són més fruit del tedi que no pas d’una voluntat conscient de fer mal. Si durant una temporada van refugiar-se al pàrquing de Prat de la Creu va ser “per passar l’estona i no avorrir-nos”.

L’Ivan s’enfronta al primer any de la majoria d’edat sense feina ni perspectives de trobar-ne a curt termini. “Estic buscant un lloc on treballar. He enviat currículums a empreses, però no he obtingut resposta. Ho intento cada dia. Vull trobar una feina”, assegura. L’Ivan estaria disposat a treballar a l’obra o en un taller de ferreteria. També té coneixements de pintura i durant uns mesos va participar en un programa d’inserció laboral organitzat pel comú d’Escaldes-Engordany.

Des que van expulsar-lo del Lycée Comte de Foix no ha tornat a estudiar. Després també va provar de seguir un curs de formació professional a Aixovall, però no se’n va sortir.

L’Ivan no ha tingut una vida gens fàcil. La seva mare ha passat temporades sense feina i no se n’ha pogut fer càrrec. Tot i això, la relació és bona. Ara viu amb els avis. Té un germà més petit, ingressat des de fa unes setmanes al CREI. D’aquí a dos anys, l’Ivan tornarà a Portugal, d’on la família té els orígens. No se sent còmode al país. “Andorra no m’agrada”, afirma.

Els nois de la banda admeten que tenen l’hàbit de fumar porros de marihuana. “Cada hora ens en fumem un o dos”, asseguren. Tot i això, asseguren que altres drogues més dures, com ara la cocaïna, estan prohibides als membres del grup. “Tenim les nostres normes. Si no les respectes, te’n vas”, explica un dels nois de la colla.

L’Ivan va passar una nit a la comissaria de policia després que la policia el detingués a la segona planta de l’aparcament. “Des d’aquell dia no l’he tornat a liar”, assegura. El Terrible és conscient que ja és major d’edat i que el mal comportament podria portar-lo a la presó.

tracking