REPORTATGE

Andorra, el primer a l’ONU

El Principat va lliurar amb un any d’antelació la feina feta contra el canvi climàtic. L’ONU l’ha qualificat d’una feina exemplar.

Miquel, durant la intervenció a les reunions tècniques.

Miquel, durant la intervenció a les reunions tècniques.SFG

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La comunitat internacional reconeix a Andorra la tasca de transparència i comunicació amb relació a les accions que està desenvolupant en l’àmbit nacional en el marc de l’acció climàtica. Així s’ha constatat durant les reunions tècniques de les Nacions Unides sobre el clima que s’estan celebrant a la ciutat alemanya de Bonn, on una delegació tècnica de la secretaria d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, encapçalada pel director, Carles Miquel, s’ha desplaçat per explicar, davant de més de 65 delegacions d’altres països, el paper que està desenvolupant Andorra en aquesta matèria.

A Bonn, l’organització va impulsar ahir un esdeveniment perquè la delegació andorrana pogués explicar el procediment que ha seguit per ser el primer país del món a entregar davant de l’ONU les contribucions nacionals contra el canvi climàtic, és a dir, l’Informe biennal de transparència (BTR), i també haver estat el primer estat a passar la revisió del mateix document. “Aquest fet posa en relleu el paper exemplar de comunicació i transparència que està fent Andorra i permet explicar a la resta de països les experiències i aprenentatges que s’han assolit durant aquest procés”, reivindiquen des de l’executiu, subratllant alhora que la mateixa Organització de les Nacions Unides ha catalogat com a “històric” pel fet de ser el primer país a fer-ho en el context del nou marc de treball de l’Acord de París. La jornada es va desenvolupar com una sessió de treball i formació per a la resta de països que encara no han entregat l’informe i tenen l’obligació de fer-ho abans de finalitzar l’any.

El reconeixement arriba poques setmanes després que una delegació del secretariat del conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, juntament amb un ampli grup d’experts internacionals, es desplacés a Andorra per avaluar l’Informe biennal de transparència que el Principat va entregar a la comunitat internacional.

El BTR és el document en què es recull la informació relativa a les emissions de gasos d’efecte hivernacle actuals i històriques, els objectius de reducció d’aquestes, així com les mesures que el país ha tirat endavant en el marc de l’acció climàtica. Aquest mecanisme de transparència, que es desprèn de l’Acord de París, estableix l’obligació de tots els països signants a entregar cada dos anys un informe explicant els avenços realitzats per fer front al canvi climàtic. Aquest primer informe és obligatori lliurar-lo a l’ONU com a molt tard a final del 2024 i Andorra ho ha fet més d’un any abans, ja que el va entregar l’octubre del 2023.

tracking