CENTRE PENITENCIARI

El TS valida la suspensió a un penitenciari per la fugida d’un reclús

El Superior valida la suspensió de 20 dies de feina i sou al carceller que vigilava el pati

Detenció del pres fugit.

Detenció del pres fugit.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Pocs mesos abans que es compleixin cinc anys de la fugida d’un reclús del centre penitenciari de la Comella, que es va poder avortar poques hores després, la sala administrativa del Tribunal Superior ha avalat la sanció imposada per l’administració al carceller que s’ocupava aquell dia de la vigilància del pati on estava el reclús. Són vint dies de suspensió de feina i sou per una falta greu que l’agent penitenciari ha discutit fins al final, argumentant que la fugida no es va produir en cap cas per una conducta negligent per part seva.

No és el que consideren els magistrats de la segona instància, que confirmen la resolució de la Batllia. Argumenten que el penitenciari no va fer un control visual directe del pati perquè va abaixar la persiana i que únicament ho va fer a través dels sistemes de videovigilància que no abastaven tot el pati i, per tant, “aquesta circumstància va facilitar que l’intern es col·loqués en diverses ubicacions fora del camp visual de les càmeres i així va poder preparar la seva fugida.

El carceller sostenia que havia hagut de compatibilitzar aquesta tasca amb d’altres, com la vigilància d’altres patis a més d’allà on es van produir els fets (el d’adaptació), el control de l’entrada i sortida d’aquests patis o atendre les comunicacions telefòniques de la resta d’agents penitenciaris. La sentència respon que aquestes altres funcions eren “de curta durada” i que, per tant, no havien d’impedir “els controls visuals directes que es van demostrar necessaris”. A l’agent també se li atribuïa la falta de no haver activat el polsador d’alarma malgrat no detectar la presència del reclús al pati, una situació que l’afectat justificava perquè no havia apreciat una situació d’extrema urgència o de perill, ja que creia que l’intern estava tancat al lavabo. La resolució judicial també tomba aquest argument, ja que “el fet de no detectar la presència de l’intern al pati després d’un període tan perllongat sense control visual directe s’ha de considerar com una situació d’urgència”.

El reclús, recull la sentència, va fer diverses manipulacions amb la roba que portava amb ell per tal de confeccionar una espècie de corda per lligar la porta del pati i dificultar d’aquesta manera l’entrada dels agents de servei, i posteriorment es va embolicar les mans per escalar fins a la teulada i abandonar el centre penitenciari. Poques hores després un ampli dispositiu policial el va localitzar a la llera del riu, a Santa Coloma, després de saltar quan dos agents el van veure i identificar al carrer.

170 EUROS DE DESPESA PER PRES I DIA

Un informe del Consell d’Europa sobre la situació de les presons al continent indica que, a Andorra, la despesa que suposa cada reclús per dia a l’administració és de 170 euros. L’informe s’ha elaborat amb dades del 2022 i del gener del 2023, quan el nombre d’interns era de 61. Durant el 2022, la Comella va tenir 187 admissions i 167 sortides, mentre que 40 funcionaris es dedicaven a la vigilància. Precisament una de les qüestions que posa en relleu l’informe és que la ràtio pres/vigilant és molt baixa en comparació amb la mitjana. I també torna a retreure que el tant per cent de reclusos que resten pendents de sentència és molt elevat. També és alt el percentatge d’estrangers.
tracking