EL PERFIL DELS QUE VAN OBTENIR L’AJUT EL 2023

El beneficiari d’una prestació d’atur supera els 50 anys d’edat i viu sol

Més de la meitat no tenien fills a càrrec i eren dones, i un 43% eren andorrans

Cues al departament de Treball.

Cues al departament de Treball.ARXIU

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ajuts per desocupació atorgats pel Govern van tornar a caure l’any passat per la recuperació del mercat laboral postpandèmia. Van ser 70 i les dades desglossades indiquen que el perfil majoritari dels beneficiaris van ser persones de més de 50 anys –i amb més números de tenir dificultats per tornar a inserir-se en el mercat laboral–, que vivien en llars unipersonals i sense fills a càrrec. Concretament, dels 70 adjudicataris un 57% havia superat la cinquantena i un 40% vivien sols. I 44, també més de la meitat, no tenien fills que necessitessin la manutenció del progenitor sense feina.

Quant a l’edat, les prestacions atorgades als més joves són molt residuals, es va concedir una a un jove d’entre 18 i 25 anys i tres a persones d’entre els 26 i els 30. Pel que fa a la composició de les llars, les més beneficiades després de les unipersonals van ser monoparentals, amb un adult i fills a càrrec, i que van rebre 14 de les prestacions. Pel que fa a la nacionalitat dels beneficiaris, van ser majoritaris els andorrans (42,9% del total), seguits molt de prop pels residents de nacionalitat espanyola (35,7%). Quant al gènere, hi va haver algunes dones més que homes; 37 beneficiàries de sexe femení per 33 de masculí.

L’administració va atorgar durant l’any passat 70 prestacions, però va estudiar 120 sol·licituds i, per tant, en va descartar 50 per no complir els requisits. La despesa total que ha comportat aquesta prestació que es concedeix durant sis mesos a persones que es queden sense feina va fregar els 318.000 euros i l’import mitjà per llar va ser de 5.775 euros. Lluny estan les xifres de la pandèmia. L’any 2021 es va produir el record, amb 385 sol·licituds validades que van suposar prop de dos milions d’euros i 5.817 d’import mitja per llar beneficiària. La xifra del 2023 està, de fet, per sota del 2019 prepandèmic. Llavors es van rebre 139 sol·licituds i se’n van validar gairebé un centenar, 97 concretament. El director d’Afers Socials, Joan Carles Villaverde, va comentar la setmana passada que la recuperació del mercat laboral no tan sols es percep en la davallada de prestacions, també que sovint els beneficiaris no esgoten els sis mesos de l’ajut. La mitjana de l’any passat es va situar en tres mesos.

36 DIES PER DECIDIR SOBRE LA DEMANDA

La mitjana de dies de resolució d’una demanda de prestació d’atur és de 35,96, segons ha aclarit el Govern en la contesta d’una bateria de preguntes sobre ajuts socials formulada per la consellera de Concòrdia Mari Àngels Aché. Segons la informació detallada, la sol·licitud d’una pensió de solidaritat per a una persona amb discapacitat és la que triga més a resoldre’s, amb una mitjana de 53,28 dies. En canvi, la pensió de solidaritat que s’atorga a la gent gran és la demanda d’una prestació social que més ràpidament té una contesta, amb una mitjana de 25,42 dies.
tracking