FRANÇA

Macron dissol l’Assemblea Nacional i convoca eleccions el 30 de juny i el 6 de juliol

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president de França i Copríncep, Emmanuel Macron, va anunciar ahir la dissolució de l’Assemblea Nacional i la convocatòria d’eleccions legislatives anticipades, menys d’una hora després que els sondejos a peu d’urna anticipessin una victòria de la ultradreta als comicis europeus. “He sentit el vostre missatge, les vostres preocupacions i no les deixaré sense resposta”, va proclamar Macron, en un discurs a la nació en què va anunciar que les legislatives tindran lloc el 30 de juny i el 6 de juliol. Segons els sondejos, la llista de Renaixement hauria obtingut al voltant del quinze per cent dels sufragis, menys de la meitat que Agrupació Nacional.

Quant als comicis, el Partit Popular Europeu (PPE) hauria guanyat les eleccions al Parlament Europeu amb 181 escons dels 720 del nou hemicicle, cosa que millora la seva marca de la legislatura anterior en cinc escons, seguit de Socialistes i Demòcrates (S&D), que es mantenen com a segona força malgrat perdre quatre escons i quedar-se amb 135 eurodiputats, segons les primeres projeccions europees, que mostren també una pujada de la ultradreta. Els liberals europeus (Renew) segueixen com a tercera força a l’Eurocambra, però ho fan amb una forta caiguda de 20 escons, dels 102 de la legislatura que acaba als 82 que apunten els sondejos que recullen estimacions nacionals d’onze estats membre i enquestes a altres 16.

També han patit una gran retallada als seus resultats els Verds europeus, que passen de 71 a 53 escons, i una rebaixa més moderada l’Esquerra europea, que suma 34 eurodiputats en lloc dels 37 del mandat anterior.

tracking