CULTURA

La candidatura del romànic, enllestida el 2026

Punt final a la restauració del conjunt mural del Crist en estuc de Sant Joan de Caselles

Mossèn Ramon de Canillo i la ministra de Cultura, Mònica Bonell, ahir a l’església de Sant Joan de Caselles.

Mossèn Ramon de Canillo i la ministra de Cultura, Mònica Bonell, ahir a l’església de Sant Joan de Caselles.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Canillo

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern preveu presentar a principi de l’any 2026 la candidatura conjunta a patrimoni de la humanitat del romànic andorrà, de la catedral de la Seu d’Urgell i del castell de Foix. Així ho va confirmar la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, durant la presentació ahir de la finalització dels treballs de restauració del conjunt mural del Crist en estuc de l’església de Sant Joan de Caselles. Bonell va explicar que “vam decidir-ho a l’última reunió a Foix”, i ho va argumentar “per tenir més marge per a la restauració, que és el que porta més feina”. De fet, la ministra va detallar que un cop closos els treballs de restauració integral de Sant Joan de Caselles, les següents actuacions seran a Sant Miquel d’Engolasters i a Sant Martí de la Cortinada.

Resultat de la restauració del mural del Crist en estuc.

Foto: Fernando Galindo

Resultat de la restauració del mural del Crist en estuc. Foto: Fernando GalindoFernando Galindo

Respecte als treballs a Sant Joan de Caselles, realitzats pels tècnics de l’àrea de Patrimoni Cultural i que han comptat amb l’assessorament del conservador Eudald Guillamet, van començar el mes de maig passat i han tingut una durada de cinc setmanes. La restauració integral de Sant Joan de Caselles s’emmarca dins de les línies d’acció del ministeri de redescoberta del romànic.

La intervenció a l’església canillenca ha consistit a revisar en detall l’estat de conservació de tot el conjunt mural, així com els retocs realitzats l’any 1963. Concretament, s’hi han eliminat dues capes de pintura a la calç fent aflorar els carreus d’època gòtica que hi havia als laterals de la pintura mural, així com un tros de flor de lis a la part superior. També s’han harmonitzat les parts restaurades als anys seixanta del conjunt mural d’origen romànic amb la resta del monument, ajustant una mica més els tons del retoc. Al mateix temps, també s’ha fet el tancament d’esquerdes visibles en l’entorn del conjunt i d’algunes pèrdues de suport amb morter tradicional de calç i sorra.

Amb aquesta intervenció es dona per finalitzat el projecte de restauració de Sant Joan de Caselles, que es va iniciar l’any passat amb l’adequació i il·luminació interior i exterior de l’església i una intervenció de conservació i restauració dels béns mobles i de l’interior del monument.

LA VALL DEL MADRIU INICIA DISSABTE VINENT LES CELEBRACIONS DEL VINTÈ ANIVERSARI

La vall del Madriu-Perafita-Claror està d’aniversari, i és que el pròxim 1 de juliol se celebraran els 20 anys de la inscripció del parc natural a la llista del patrimoni mundial. És per això que, per tal d’apropar aquest aniversari a tota la població i començar a escalfar motors per a la celebració, dissabte 15 de juny tindrà lloc una sortida temàtica a la vall de Prat Primer. La programació prevista per a la celebració del vintè aniversari, que es concentrarà principalment a final de juny i principi de juliol, es presentarà la setmana vinent.

La caminada, que està prevista per a aquest dissabte –que serà gratuïta, però caldrà inscriure-s’hi prèviament–, serà dirigida per l’historiador David Mas i girarà al voltant del tema La pedra seca a la vall de Prat Primer amb un doble objectiu: donar a conèixer la zona de tampó d’Andorra la Vella i descobrir el ric patrimoni en pedra seca que acull.

L’activitat engegarà la programació d’esdeveniments de commemoració d’aquest vintè aniversari i, pel que fa a l’horari, està prevista la sortida a les 8.30 hores des del berenador de la Comella. Durant el recorregut, els participants aniran descobrint la vall de Prat Primer, juntament amb les explicacions de Mas al voltant de la importància de les estructures en pedra seca en el desenvolupament de les activitats tradicionals.
tracking