ORGANISMES PÚBLICS

Consens entre els comuns per a l’Agència Tributària única

Les set parròquies pacten treballar per la creació d’un òrgan recaptador d’abast nacional

Un moment de la reunió de cònsols d’ahir a la Massana.

Un moment de la reunió de cònsols d’ahir a la Massana.ANA

detail.info.publicated
Gerard E. Mur
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

L’última reunió de cònsols –celebrada ahir a la Massana– va concloure amb un acord dels comuns per enfilar la creació d’una Agència Tributària única, un organisme d’abast nacional que unificaria la recaptació de les set parròquies. El consens dels comuns per tirar endavant el projecte compta amb la voluntat ja expressada del ministre Ramon Lladós. La reunió de cònsols, de fet, va incloure la intervenció del titular de Finances, que va comparèixer acompanyat de Carles Ferreria, director del departament de Tributs i Fronteres, i Noëlia Souque, secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals.

“S’ha plantejat un cronograma per fer avançar el projecte [de l’Agència Tributària]”Sergi González, Cònsol major d’Andorra la Vella 

Sergi González, cònsol major d’Andorra la Vella, va reiterar la “predisposició” de Lladós per “fer realitat una Agència Tributària única”. L’any marcat com a meta temporal és el 2026. El cònsol també va avançar que les primeres reunions amb tècnics ja han tingut lloc i “ara s’està plantejant un cronograma de passos per fer evolucionar el tema”. A final de juny, la taula de treball entre els comuns, el Govern i els tècnics especialitzats estarà plenament en marxa. El 2014, va recordar González, hi va haver els primers intents per crear un òrgan recaptador comú, però la proposta no va arrelar.

ORDINACIÓ UNIFICADA

Els cònsols reunits també van abordar l’homogeneïtzació del pas de vehicles rodats als accessos i camins de muntanya. Actualment, cada parròquia té la seva pròpia ordinació, la qual cosa dificulta la tasca dels banders, que poden dubtar sobre el funcionament de la regla aplicada pel comú a cada vall. “Busquem la unificació dels criteris. Tenir set ordinacions diferents no ajuda. Per això cal treballar més estretament, en una única direcció. Cal tenir en compte que tot el país es pot travessar per camins de muntanya”, va puntualitzar Sansa.

“Tenir set ordinacions diferents sobre el pas de vehicles als camins de muntanya no ajuda”Eva Sansa, Cònsol major de la Massana

Un altre punt de l’ordre del dia va ser el debat sobre qui ha de ser el successor de Marta Alberch a l’Institut Nacional de l’Habitatge, del qual deixarà de ser-ne representant dels comuns. Segons Sansa, es busca un candidat de “perfil neutre”.

FORQUILLA SALARIAL

Finalment, interrogat pels salaris dels càrrecs públics, González va recordar que en la trobada de comuns passada, celebrada a Encamp, ja es va comunicar l’acceptació d’una forquilla de retribucions (dels 5.500 als 6.700 euros) que només influeix en el sou dels cònsols. Per tant, la resta de salaris de càrrecs electes es poden regular obertament des de cada comú, sense limitacions. “En aquest sentit, vam acordar que cada comú fes el que cregués i això és el que s’està aplicant.”

UN SOL TRÀMIT PER GESTIONAR EL CANVI DE PARRÒQUIA

Un altre punt d’estudi de la reunió de cònsols d’ahir va ser el de l’entrada de la proposició de llei del cens al Consell General per poder començar a tramitar-la. En aquest cas, el consens també és unànime entre els comuns. La norma acordada reconeixeria la retroactivitat quan un ciutadà canviï de parròquia. Aquesta unificació del cens, així, facilitaria el procés d’altes i baixes als ciutadans, ja que el procediment es concentraria en un solt tràmit: el comú que gestioni l’entrada serà el que s’ocupi d’oficialitzar la sortida. Es farà efectiu de forma automàtica.

Sergi González, cònsol major d’Andorra la Vella, va admetre que aquesta mena de tràmits són “una feina feixuga” per al ciutadà. En aquest sentit, aquest és “un primer pas” per descarregar la ciutadania. La voluntat per disposar d’una “oficina electrònica” és ferma. “Cal apostar per una visió més nacional”, va afegir el cònsol. Abans de fer entrar la norma a tràmit parlamentari, però, serà necessari “consensuar-la amb tots els grups”.

Pel que fa als deutes que un ciutadà hagi pogut contraure amb la parròquia de sortida, Eva Sansa, cònsol major de la Massana, va assegurar que el règim sancionador funcionarà i les persones deutores seran detectades quan facin l’entrada a la nova parròquia. “És important que la comunicació i el traspàs d’informació siguin fluids.”

Sense canviar d’àmbit, els cònsols reunits ahir van decidir obrir un concurs públic per homogeneïtzar l’eina del cens, fet que hauria de flexibilitzar el traspàs de dades entre parròquies. “Es busca una nova eina més àgil i més precisa”, va apuntar Sansa. El sistema utilitzat fins ara és “obsolet”.
tracking