ESPECIFICITAT NEGOCIADA AMB LA UE

Els andorrans tindran lliure moviment a l’espai Schengen

L’acord amb la UE eliminarà els controls sistemàtics. El cap de Govern veu en la situació actual “un problema”

Un moment de la reunió de poble d’ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

Un moment de la reunió de poble d’ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Més llibertat i menys controls a Europa. Aquesta és la idea que va voler disseminar ahir en la sala Consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella el cap de Govern, Xavier Espot, en la darrera reunió de poble. “S’ha negociat una derogació específica per a Andorra i San Marino, no per a Mònaco. Això no és casualitat”, va comentar el líder demòcrata, que es va plantejar que, en un escenari continuista com l’actual, “pot ser un problema per a un país turístic com el nostre des de la perspectiva de la mobilitat”. El cap de Govern fa referència al reglament entry exit system, un marc normatiu adoptat per la Unió Europea que preveu que els nacionals de països que no formen part de l’espai Schengen, els de la lliure circulació per Europa, són “controlats sistemàticament”, com va incidir Espot, quan entren i surten dels 29 països que s’engloben dins d’aquesta àrea que aboleix els controls a les fronteres internes. El líder demòcrata va remarcar que l’especificitat aconseguida pels dos microestats és gràcies al procés d’acostament als Vint-i-set a través de l’acord d’associació, la qual “segurament no tindrem si diem que no a l’acord”, un fet que “no tindrà un efecte neutre a llarg termini i sí conseqüències pràctiques”, va apuntar. Espot va estar acompanyat, com a cada altra de les vuit reunions de poble, del secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, que, amb referència a si l’acord produiria algun canvi en els visats de doble trànsit per als de fora del continent, va remarcar que “no n’hi haurà cap perquè no som membres de l’espai Schengen, llavors podrem mantenir el control de la frontera físicament”.

Els prop de 150 assistents van ser partícips d’un format diferent al presentat fins ara, amb més temps dedicat a la interacció del públic, que va realitzar més d’una quinzena de preguntes. En acabar la trobada, Espot va declarar davant la premsa que considerava un “autèntic èxit” el resultat de les vuit reunions i que se sentia “molt satisfet tant en termes qualitatius com amb quantitatius”, on en total han assistit prop d’un miler de residents. El demòcrata va dir que, a partir d’ara, l’objectiu és diversificar les reunions en sectors més concrets.

ESPOT INFORMA QUE ES TÉ "MOLT AVANÇAT" UN PROGRAMA D'INVERSIONS AMB EL BEI

“Som el primer estat elegible pel Banc Europeu d’Inversions (BEI), fins ara només ho eren països de la UE o de l’Espai Econòmic Europeu”. En aquests termes va referir-se el cap de Govern quant a la possibilitat de rebre finançament per part de l’òrgan financer comunitari. A més, Espot també va indicar que ja hi havia hagut negociacions amb el banc i que “tenim molt avançat un programa d’infraestructures i en matèria energètica, particularment si volem fer el transport segregat de passatgers”.

D’entre els diversos beneficis d’aquesta aliança, el líder demòcrata en va destacar quatre: les “moltes facilitats a nivell de préstecs”, els tipus d’interès “molt baixos”, la perspectiva a “molt llarg termini” i la suma amb imports “molt importants”, una situació que “precisament per a aquest tipus d’infraestructures com el transport segregat és molt rellevant”. Espot es va mostrar optimista i va comentar que “ara tenim unes perspectives molt favorables per obtenir aquest finançament”.

També en l’apartat econòmic, Riba va defensar que amb l’acord serà més fàcil obrir un compte bancari a l’estranger i que l’operativa des de bancs andorrans també serà més senzilla, tot i que el quid de la qüestió resideix en el temps de l’entrada gradual del protocol de serveis financers.
tracking