Debat d'Orientació Política

Espot acusa Escalé de "catastrofisme" i posicions extremes

El cap de Govern defensa que presenta una imatge que no és la realitat del Principat

El cap de Govern, Xavier Espot, en la resposta avui als grups al Debat d'Orientació Política

El cap de Govern, Xavier Espot, en la resposta avui als grups al Debat d'Orientació PolíticaFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot ha qualificat de "crítica lapidària" i de "catastrofisme" la intervenció de Cerni Escalé d'aquest matí. El cap de Govern ha començat la resposta als grups parlamentaris al Debat d'Orientació assegurant que li ha generat una "preocupació evident" el que ha escoltat i que el discurs del representant de Concòrdia ha estat "una nota dissonant" i no per les branques que la formació ha deixat a la taula de cada conseller i dels membres de l'executiu que, segons Espot, li han fet pensar que estava davant "la taula d'un dinar de comunió".

El cap de Govern ha remarcat que la visió que ha donat Escalé del país està "absolutament allunyada de la realitat" i mostra un gir cap a posicions extremes que no s'ajusten al que plantejaven quan es van presentar a les eleccions. Espot ha afirmat que aleshores tenien tocs de conservadurisme i de progressisme amb una línia ideològica centrista i avui han defensat el decreixement i posicionaments amb els que ha assenyalat que avancen al PS per l'esquerra i que ha titllat de "col·lectivisme". I ho ha exemplificat recuperant una frase de la intervenció del president del grup parlamentari de Concòrdia quan ha dit al matí "hem de viure més modestament i hem de posar fi a la cultura de l'ostentació". Espot ha valorat que no té clar si aquestes afirmacions fan sentir "massa còmodes" als votants de Concòrdia.

Xavier Espot ha rebutjat que el Govern estigui fent cap canvi de rumb amb les polítiques que aplica ni de falta de valentia amb les mesures per solucionar el problema de l'habitatge i ha reivindicat que per tirar endavant les propostes que han fet pel perfil dels votants demòcrates "cal tenir molta valentia". El cap de l'executiu ha recalcat que la proposta de moratòria urbanística que ha fet Escalé, que titllat de "foc d'encenalls", tindrà més efecte crida que la nova legislació per evitar el creixement desordenat que ha anunciat el Govern i que Espot ha indicat que s'entraran al Consell abans del final d'aquest període de sessions. 

Espot ha destacat que no han pogut actuar abans en alguns aspectes de l'habitatge per falta de dades que han de facilitar els comuns i ha denunciat que Andorra la Vella i Escaldes són les úniques corporacions que no han facilitat aquesta informació com fixa un mandat legal. I ha reiterat, com va anunciar ahir en el discurs, que el Govern té la intenció d'exercir aquest mandat. També ha afirmat que només els comuns on governen partits que donen suport al Govern han fet ja o estan acabant els estudis de capacitat de càrrega i ha recordat que moltes parròquies han fet ja moratòria urbanística i han revisat els plans d'urbanisme el comú on Escalé va ser secretari general durant tres anys, el d'Escaldes, ha trigat cinc anys a decretar la moratòria per donar més llicències de construcció.

"Propostes cabals"

El cap de Govern ha demanat a Carine Montaner que faci "propostes suficientment cabals" per resoldre la problemàtica de l'habitatge perquè moltes de les mesures que ha explicat ja estan en marxa. I li ha reclamat que no digui coses que no són certes com que amb l'acord d'associació no es podrà expulsar persones condemnades del país. 

Montaner ha reiterat durant totes les intervencions que són l'únic grup que ha destinat diners a fer un estudi d'impacte sobre l'acord amb la UE i Espot li ha respost que es tracta de diners que corresponen a l'assignació que reben els grups i que aquests són "tan diners públics" com els que el Govern destina a contractar assessors per l'acord d'associació.

tracking