TURISME

S’obre la quota d’estiu amb dubtes sobre l’efectivitat per trobar personal

La Unió Hotelera insisteix que el sector necessita els treballadors extracomunitaris

Una terrassa d’Andorra la Vella.

Una terrassa d’Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els empresaris del sector turístic ja poden formalitzar noves contractacions de temporada a través de la quota d’estiu que va entrar en vigor ahir, el mateix dia que es publicava el reglament que en fixa les condicions. Però la Unió Hotelera dubta de les solucions que pot aportar el nou contingent a la necessitat de mà d’obra del sector perquè considera que arriba tard i que els requisits que imposa focalitzen les contractacions en treballadors comunitaris, un mercat on cada cop és més difícil trobar personal. “En aquests moments l’oferta és de treballadors extracomunitaris i només cal que mirem al nostre voltant, no som un rara avis”, va manifestar el president de la patronal hotelera, Jordi París. La condició que imposa als sol·licitants d’un permís d’immigració que siguin de fora de la UE és acreditar o bé formació o bé dos anys d’experiència en llocs de treball assimilables al sol·licitat. Si amb anterioritat han treballat una temporada a Andorra en una ocupació similar, el requisit de formació o experiència es rebaixa a un any.

“L’oferta és de treballadors extracomunitaris i només cal que mirem al voltant”Jordi París, President Unió Hotelera

París va admetre que el que esperaven era continuar, almenys per darrer cop, amb la possibilitat de repescar personal de la temporada d’hivern. Només ho han pogut fer de manera limitada –el Govern va permetre el pas de 390 treballadors d’hivern a la quota prorrogable– “i no ha estat suficient”, va lamentar. I l’experiència que necessiten acreditar els que s’acullin a la nova quota “dificulta cobrir les places vacants”, va insistir París.

La nova quota és de mig miler de permisos, una cinquantena dels quals per a treballadors fronterers. El reglament especifica que, com a la resta de quotes d’immigració, el nombre global d’autoritzacions es podrà ampliar fins a un màxim del 30% en cas que el nombre de sol·licituds que arribin ho justifiquin. El contingent estarà obert fins al 15 de setembre vinent. Les condicions són les mateixes que les aprovades un any abans per a la quota estival excepte allò que fa referència a les graelles salarials, que s’han actualitzat amb l’IPC. El sou més baix és de 1.446 euros, corresponent a empleats de neteja o domèstics, conserges i vigilants i treballadors no qualificats. En l’exposició de motius, el Govern reitera que les successives flexibilitzacions dels criteris migratoris han hagut de permetre a les empreses “consolidar plantilles”, però que cercant l’equilibri entre les demandes dels agents econòmics i el creixement sostenible s’ha optat per aprovar una nova quota d’estiu, lleugerament més reduïda que la del 2023.

tracking