TREBALL

L’USdA espera que l’adhesió a l’OIT millori el marc legislatiu laboral

L’USdA defensa que per tenir una model homologable cal signar convenis col·lectius i posar en marxa comitès d’empresa

Ubach en la manifestació de l’1 de Maig.

Ubach en la manifestació de l’1 de Maig.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La reforma del Codi de relacions laborals no és una reivindicació nova. Fa temps que la Unió Sindical d’Andorra (USdA) hi insisteix i, de fet, està sobre la taula en les converses que el sindicat i patronal mantenen periòdicament sota el paraigua del Consell Econòmic i Social (CES), en què la prioritat és consensuar l’increment dels salaris de l’any vinent sense la intervenció del Govern, però que també té un punt de gran transcendència com és l’acomiadament lliure o no causal.

“Si el Principat forma part de l’organització hi haurà molta diferència amb la situació actual”
Gabriel Ubach, Sec. general USdA

La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, va manifestar a principi de mes que preveu entrar a l’Organització Internacional del Treball (OIT), però que primer cal saber amb exactitud què comportaria. Les declaracions han estat acollides amb expectació, però també de bon grat. Gabriel Ubach, secretari general de l’USdA, va recordar que fa un any des del sindicat es va fer aquest suggeriment i el cap de Govern, Xavier Espot, va respondre que “no toca”. També la ministra Tor va admetre que la incorporació a l’organització “portaria més drets als treballadors”, encara que va situar aquest fet en un horitzó llunyà, a final de la legislatura.

Els sindicalistes són conscients que tenen Europa i els organismes internacionals com a aliats per reforçar les seves tesis. L’acomiadament no causal, creuen, no està ben vist a Europa, tenint en compte la via de l’acomiadament improcedent. Espot, en una de les reunions per parlar de l’acord d’associació, va subratllar que aquest no obliga a posar un subsidi d’atur i a eliminar el comiat no causal. Tanmateix, la realitat és que empresaris i l’USdA estan treballant en la reforma laboral i el ministeri de Treball els han encarregat que s’assessorin per fer les seves propostes i intentar apropar posicions.

Per als sindicalistes, lògicament, el rovell de l’ou és l’acomiadament lliure. Ubach, tot i això, va precisar que no tenia clar si l’acord d’associació i l’OIT són compatibles amb aquesta fórmula, “però per a nosaltres és un canvi substancial que s’ha d’incloure en aquesta reforma”. El líder sindical va considerar que per tenir un model homologable s’han de signar convenis col·lectius i, per tant, és obligada la creació de comitès d’empresa. Ubach està convençut que pertànyer a l’OIT “suposarà una gran diferència respecte a l’actualitat”, i va aprofitar per llançar una crítica al Govern: “Han de saber quina Andorra volen, la de 150.000 persones en pisos pastera i famílies que no arriben a final de mes? Perquè això és el que s’està fent.”

Respecte a les converses sobre els salaris, el cap de l’USdA es va mostrar escèptic per la falta de dades que, segons ell, tenen per poder fer una proposta. “Desconeixem el poder adquisitiu d’Andorra i sense saber el cost de la vida es fa difícil donar xifres, encara que pels preus dels habitatges els sous haurien de ser molt més elevats, res a veure amb el que es paga actualment”, va concloure Ubach.

ANDORRA ESTÀ COMPROMESA AMB LA CARTA SOCIAL DES DEL 2004

El conveni de l’OIT i l’article 24 de la Carta Social Europea parteixen de la necessitat que l’acomiadament tingui una justificació causal, o bé relacionada amb la capacitat del treballador (segons conveni de l’OIT) o les seves aptituds o conducta (CSE), o bé relacionada amb necessitats de funcionament de l’empresa, establiment o servei. Per tal de vetllar perquè efectivament això sigui així, el conveni i la carta preveuen la necessitat que el treballador pugui recórrer contra la decisió empresarial davant un òrgan imparcial. Així mateix, val la pena destacar que el conveni 158 exigeix ​​que en cas que l’empresari basi la seva decisió en actes relacionats amb la conducta de l’empleat, aquest ha de poder defensar-se d’aquests càrrecs en un tràmit previ. L’OIT és un organisme especialitzat de les Nacions Unides que s’ocupa dels assumptes relatius a la feina i les relacions laborals. Va ser fundada el 1919, en el marc de les negociacions del Tractat de Versalles. Andorra va ratificar la Carta Social Europea l’any 2004 amb l’acceptació de 75 apartats dels 98 totals que conformen els 31 articles de la carta.
tracking