MEDI AMBIENT

Preocupen els índexs encara baixos de reciclatge de plàstic

La gerent de Ctrasa diu que encara queda molta feina per fer pel que fa a la reducció

Els participants en la jornada, ahir.

Els participants en la jornada, ahir.M. P.

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Centre de Tractament de Residus d’Andorra (Ctrasa) tracta anualment prop d’unes 50.000 tones de residus, entre els quals hi ha “un percentatge important de plàstic”. La gerent de l’entitat, Cristina Rico, va assegurar ahir que “encara queda molta feina per fer” pel que fa a la reducció i l’eliminació d’aquest material i va apel·lar a la conscienciació de la ciutadania com a eina per assolir aquest objectiu. De fet, va posar en relleu que la sostenibilitat en la gestió dels residus passa per “la separació en origen”, és a dir, “que les persones facin a casa aquesta feina”, tot i que el problema del plàstic “va més enllà”. En aquest sentit, la gerent de Ctrasa va manifestar que el Govern ja ha fet passos endavant significatius després de l’aprovació de la Llei d’economia circular i, per tant, ara el que cal és “repensar tot l’ús que fem del plàstic”, cercant alternatives i invertint en recerca.

La gerent de Ctrasa va fer aquestes declaracions en el marc de la jornada El plàstic pot deixar de ser un residu per esdevenir un recurs, una conferència que es va desenvolupar al llarg del matí al Centre de Congressos d’Andorra la Vella i que tenia com a objectiu comentar i discutir al voltant de la problemàtica del plàstic, abordar la qüestió dels microplàstics i exposar les solucions de gestió que es tenen a l’abast a través de la veu de diferents experts.

Rico va apuntar que una altra de les finalitats de la jornada és convidar a la reflexió “de cap a on volem anar i què pot fer cadascú de manera individual”. De fet, va assenyalar que Ctrasa va tancar el 2023 amb la gestió d’un 3% menys de residus, una xifra que va atribuir a la conscienciació de la ciutadania, ja que “cada vegada s’intenta generar menys residus”.

LA COMPRA

De la mateixa manera, la gerent va afegir que en l’actualitat encara “costa” separar els residus, sobretot el plàstic, però va indicar que sobre el fet que cal incidir és a “tenir una compra més conscient”, incorporant paràmetres de sostenibilitat. “Hem de pensar que quan comprem ha de ser amb aquesta mentalitat sostenible”, ja que “llavors hi hauria molt plàstic que ja no compraríem”.

El gerent d’Atlas Gestión Medioambiental, Xavier Mundet, va explicar que la conscienciació és la clau per fer que el plàstic passi de ser un residu a un producte sempre que vagi acompanyada de desenvolupament tecnològic en les empreses. Sobre els horitzons per tal que l’eliminació del plàstic sigui una realitat, va dir que depèn del que s’estableix en la normativa europea i, per tant, “és un procés al qual encara li queden anys”. “És un problema a llarg termini que se soluciona amb la conscienciació de la gent”, va reiterar. A tall de conclusió, va posar l’accent en la importància de les petites accions del dia a dia, com pensar a “no consumir plàstic”.

EL TANCAMENT DE LA PLANTA NO TÉ DATA

Rico va declarar que ara per ara “estem fent estudis per veure a llarg termini quin és el futur” de l’equipament, i va assegurar que “la realitat és una mica tossuda”, ja que “mentre continuï el volum de residus que estem generant”, el tancament o el redimensionament de la planta “és una solució a un problema [...] i el que hauria de desaparèixer és el problema, que són els residus”. Després, va dir, serà el Govern qui farà “les accions per adequar la planta a les necessitats, però s’hauria de tirar més de la ciutadania”.
tracking