CONFLICTE TERRITORIAL

Nou intent per acordar els límits al Planell de la Tossa

El desglaç permet reprendre els treballs per definir la frontera

Part de la infraestructura del parc solar al Planell de la Tossa.

Part de la infraestructura del parc solar al Planell de la Tossa.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conflicte entre Andorra i Espanya per delimitar la frontera a la zona del Planell de la Tossa, a la parròquia de la Massana, arran del parc solar per subministrar electricitat l’estació d’esquí de Vallnord-Pal Arinsal arriba aquest juny a la tercera temporada del serial. Una vegada acabi l’època del desglaç, un equip de tècnics dels ministeris d’exteriors i de territori del Principat, conjuntament amb altres de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) espanyol i agents rurals catalans reprendran les prospeccions sobre el terreny per concloure l’estudi que definirà la frontera entre Andorra i Espanya (Lleida) que impulsen els governs d’ambdós països. És la represa del treball de camp que l’any passat ja van dur al límit amb l’Alt Urgell i que aquest any ho faran al límit de frontera amb la Cerdanya.

El crit d’alerta el van donar els Agents Rurals amb un informe del novembre del 2021 que avisava que la infraestructura elèctrica andorrana invaïa 16.000 metres quadrats que, segons la cartografia de Catalunya i de l’estat espanyol, són de la comarca de l’Alt Urgell. Del total de 22.000 metres quadrats de les instal·lacions, un 75% estaria en terreny forestal propietat d’Os de Civís, que forma part del Parc Natural de l’Alt Pirineu i de la Xarxa Natura 2000, mentre que només 5.130 metres quadrats serien a Andorra.

Dos mesos més tard de l’informe, les autoritats andorranes i espanyoles van crear una comissió de treball per marcar la frontera administrativa, una feina que va desenvolupar en l’encàrrec d’un informe tècnic a meitats de maig d’aquell any sorgit com a proposta de la primera taula de reunió. L’anàlisi, de la qual encara no hi ha cap conclusió, es basa en un estudi de tota la documentació que hi ha, tant municipal com notarial, a més del treball de camp. La darrera reunió de la comissió bilateral es va fer aquest mes de març i es va emplaçar les dues parts a realitzar las tasca sobre el terreny.

Precisament al mateix temps de la creació de la taula de treball entre Andorra i Espanya, el gener del 2022, el camp solar de l’estació d’esquí de Pal-Arinsal va començar a generar energia. La infraestructura, de la companyia elèctrica Nord Andorrà, va suposar una inversió de 2,2 milions d’euros. Compta amb 5.300 plaques, genera una producció anual de 2.400.000 kWh i suposa més del 40% del consum de Pal i Arinsal. Les dades públiques d’aquell any –el darrer en què s’informa del consum de renovables– van indicar que un 38% era eòlica, un 24% hidràulica i un 4% solar. Amb l’objectiu d’assolir la sobirania energètica, l’administració central s’havia marcat com a fita d’un 33% d’autonomia el 2030, que pel 2050 vol que augmenti i s’arribi fins al 50% –impulsat sobretot per les obres del pla sectorial eòlic de Maià, que aportaran un 10% més, passant del 21% actual al 31%–.

HISTÒRIC

INFORME DEL 2021

El novembre del 2021 els Agents Rurals van indicar en un informe que un 75% del parc solar envaïa Catalunya. Dos mesos després, es crea una comissió.

INFORME TÈCNIC EL 2022

En la primera reunió de la taula de treball entre les dues administracions s’acorda encarregar un informe tècnic i fer treball de camp.

DARRERA REUNIÓ EL MARÇ

Es va acordar que un cop s’acabi la temporada de desglaç del juny, tècnics encetarien una nova campanya de camp per delimitar la frontera.

UN TOTAL DE 200 HECTÀREES EN DISPUTA QUE ES REPARTEIXEN PER TRES PUNTS MÉS

La controvèrsia al Planell de la Tossa només és la punta de l’iceberg. Aquesta localització només representa un 5% –10,45 hectàrees– del territori fronterer on ambdós països divergeixen cartogràficament. En total, hi ha 200 hectàrees en disputa. Entre Sant Julià de Lòria i Civís hi ha 80,71 hectàrees en entredit al barranc del Coll de Laquell, prop del refugi de Francolí. És la zona més gran, i tots dos estats consideren propi un terreny de pistes forestals on es podria fer tala a petita escala i on anualment es fa la caça de l’isard. Unes activitats prohibides a Catalunya, però permeses a Andorra. També es pugna pel vessant sud del pic de Montmalús, un total de 76,56 hectàrees entre Encamp i Lles de Cerdanya, que seran estudiats aviat pels tècnics sobre el terreny –una zona escarpada i poc transitada entre els refugis de l’Illa i el de Montmalús–. També entre Escaldes-Engordany i Bescaran hi ha 29,88 hectàrees que reclamen tots dos municipis, situats a la zona sud-oest del Pic Negre. A l’espera de l’informe tècnic que dictamini les fronteres reals, les discrepàncies seguiran a l’ordre del dia.
tracking