CONSELL DE MINISTRES
El Govern defensa la composició de la terna
El tràmit intern per escollir els tres aspirants a ser el nou magistrat ha de tornar a començar
L’assemblea parlamentària del Consell d’Europa va fer públic ahir el resultat de l’avaluació als tres candidats andorrans a rellevar Pere Pastor com a jutge del Tribunal de Drets Humans. En una nota concisa es posa de manifest el que ja havia avançat el Diari: la comissió avaluadora recomana a l’assemblea que rebutgi la llista perquè no tots els candidats compleixen els requisits de l’article 21 del Conveni europeu de Drets Humans per a l’elecció com a jutge i que demani al Govern que presenti una nova terna. La recomanació és un mer formalisme i de facto la llista queda invalidada. El ministre portaveu, Guillem Casal, va indicar en la roda de premsa posterior al consell de ministres que “ara el Govern el que haurà de fer és obrir un nou procés, publicar un nou edicte al BOPA i tornar a completar aquesta terna”. La nota no especifica quin és l’aspirant que no compleix i òbviament tampoc ho va fer el ministre, que va insistir que es tracta d’una qüestió que competeix únicament i exclusivament a l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa. Però sí que va rebutjar que la decisió posi en entredit la vàlua dels candidats i que pugui incidir en el prestigi de la justícia, tenint en compte que dos dels aspirants, David Moynat i Canòlich Mingorance, són jutges i presideixen, respectivament, la Batllia i el Tribunal de Corts.
“No és que les persones que s’han presentat no compleixin uns principis indiscutibles al poder judicial de neutralitat, expertesa o rigor moral, és segurament que no tenen la formació específica complementada que es requereix per a aquestes capacitats”, va manifestar el portaveu de l’executiu. De la mateixa manera, va defensar el filtre previ que es fa des d’Andorra: “Nosaltres complíem els requisits que es demanaven fins aquell moment, però evidentment l’assemblea parlamentària fa un procés d’avaluació molt més estricte i, per tant, fa una valoració curricular, d’entrevista i sobre aquesta selecció es pronuncia l’assemblea parlamentària.” L’únic que apunta la nota difosa per l’organisme és la citada referència a l’article 21 que, quant a les competències requerides, diu que els aspirants han de “gaudir de la consideració moral més alta i reunir les condicions requerides per a l’exercici d’altes funcions judicials o ser jurisconsults de competència reconeguda”.
El ministre portaveu va assenyalar que el rebuig a la terna no és quelcom extraordinari i va citar la problemàtica major que afecta els territoris petits, “que tenim menys efectius o menys recursos humans i sovint pot arribar a fer que ens passi aquesta situació”. El mateix 10 de juny se sotmetien a l’avaluació els candidats d’Àustria, Finlàndia i Sèrbia, les respectives seleccions va passar el tall i, a més, el comitè ja ha proposat a l’assemblea parlamentària la persona que consideren idònia. Ara la nova data sobre la taula és la primera setmana de l’octubre, quan es torna a reunir l’assemblea parlamentària, i podria validar un candidat que hauria d’haver complert el procés previ. Pere Pastor plega també a l’octubre.
MÉS
JOVES TALENTS
El Govern obre una nova convocatòria de beques per a joves talents, adreçada a joves per formar-se en l’àmbit artístic. La partida econòmica prevista per als ajuts és de 15.000 euros.
‘COWORKING’
L’executiu va aprovar el reglament que regula els espais de coworking i que penja de la Llei d’economia digital. Els espais en funcionament tenen sis mesos per adaptar-se.