DECRET DEL COMÚ DE LA MASSANA

Els propietaris de terres aproven les quotes a la construcció

El president de l’associació avala el topall acordat divendres pel comú de la Massana

El president de l’APTA, Josep Duró, sortint del comú d’Ordino després d’una reunió.

El president de l’APTA, Josep Duró, sortint del comú d’Ordino després d’una reunió.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El president de l’Associació de Propietaris de Terres Andorranes (APTA), Josep Duró, considera que el sistema de quotes a la construcció aprovat pel comú de la Massana respecta la seguretat jurídica. El representant dels propietaris afirma que “no hi ha color” entre aquesta mesura i la desclassificació de terres proposada a Ordino en el marc de la revisió del pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP).

Aquest punt va alçar en armes els propietaris i amb tota seguretat desapareixerà del text definitiu de la revisió, tal com ja ha anunciat en diverses ocasions la cònsol major ordinenca, Maria del Mar Coma. Si s’aprovés, terrenys que fins ara tenien la qualificació de zona urbana consolidada passarien a ser no edificables. “Això és com si avui tinguessis deu milions d’euros al banc i l’endemà et diguessin que no són teus”, afirma Duró. El decret de la Massana no modifica la qualificació de les terres, però estableix un topall màxim de metres quadrats edificables cada any. Aquest instrument vol ajudar a programar el ritme d’edificació i, per tant, a posar fre al creixement desmesurat de la construcció.

“Hem d’esperar a veure com el reben els propietaris de terres de la parròquia”

“La idea pot ser bona, però l’aplicació podria comportar problemes en funció de com es fes”Josep Duró, President de l’APTA

“Estem oberts a estudiar totes les propostes”, assegura el president de l’APTA. Tot i que a priori no veu amb mals ulls el decret massanenc, Duró és prudent i prefereix no pronunciar-se sobre els detalls del text. “Hem d’esperar a veure com el reben els propietaris de terres de la parròquia”, puntualitza. També caldrà analitzar bé, afegeix, “de quina manera” el comú preveu aplicar el decret: “La idea pot ser bona, però l’aplicació podria comportar problemes en funció de com es fes. És un punt que haurem d’estudiar amb atenció.”

El sistema de quotes a la construcció afectarà els terrenys amb la qualificació de sòl consolidat. És a dir, aquells que ja tenen acabats els accessos i els serveis necessaris per poder-hi construir, com ara la connexió a la xarxa d’aigua i a l’enllumenat, entre d’altres. Duró considera que “podria ser una opció” establir també un topall màxim als plans parcials aprovats cada any.

En qualsevol cas, el president de l’APTA és del parer que la política urbanística s’ha de fonamentar en un “equilibri” entre “el control demogràfic i la gestió del territori”, d’una banda, i la “gestió patrimonial de cada casa”. És a dir, en l’harmonia entre l’interès general, definit per les administracions, i els interessos privats dels propietaris. Duró recorda, a més, que les relacions entre totes les parts implicades sempre han d’estar presidides pel “diàleg”.

Sembla que el sistema de quotes a la construcció aprovat pel comú de la Massana no despertarà el mateix grau de rebuig que la proposta de revisió del POUP d’Ordino. Aquest text va rebre més de 200 al·legacions durant el període d’exposició pública, la majoria contra els canvis en la qualificació del sòl. La pròxima versió del document podria sotmetre’s a exposició les setmanes vinents.

MÉS D'UN TERÇ DE LA SUPERFÍCIE ESTÀ AL QUART DE LA MASSANA

El 36,8% dels metres quadrats que el comú de la Massana autoritzarà de construir aquest any corresponen al quart de la Massana. El 19,47%, a l’Aldosa, l’11,84%, a Anyós, el 10,6%, a Sispony, el 9,52%, a Arinsal, el 6,07%, a Erts i, el 5,7%, a Pal. Del màxim de 22.548 metres quadrats autoritzables, aquest any encara se’n podran assignar 7.837 més. Tenint en compte els percentatges de repartiment, la Massana se’n quedarà 3.105, l’Aldosa, 3.364, i Erts, 1.368. Anyós, Sispony, Arinsal i Pal ja els han esgotat tots.

La superfície construïda màxima admissible a tràmit per any correspon a la mitjana anual de superfície construïda autoritzada a la parròquia entre els anys 2000 i 2022.

Com es calcula el percentatge de metres quadrats edificables que s’assigna a cada quart? El comú tindrà en compte dues dades: la superfície lliure de sòl consolidat, d’una banda, i el sòl urbanitzable amb pla parcial aprovat, de l’altra.

El criteri de còmput de la superfície autoritzada serà per estricte ordre d’acceptació per part del comú de les sol·licituds de llicències d’edificació. Si la sol·licitud no ha estat acceptada perquè s’ha esgotat la quota, quedarà automàticament en llista d’espera fins a l’any vinent.

Els projectes de construcció promoguts per l’administració pública restaran exclosos del còmput, tenint en compte factors com l’interès públic o social del projecte, la sostenibilitat i la incidència sobre la capacitat de càrrega de les infraestructures i instal·lacions de la parròquia.

El decret de fixació d’un topall màxim en l’atorgament de llicències d’edificació va entrar en vigor divendres, el mateix dia que va aprovar-se en consell de comú.
tracking