ENCAIX AMB EUROPA
Satisfacció per l’adaptació de la fiscalitat
El Consell de la Unió Europea va celebrar ahir els esforços tant d’Andorra com de San Marino per adaptar les pràctiques fiscals a les normes internacionals i de la UE, i va subratllar que la seva “alineació completa” és necessària per evitar llacunes al mercat interior comunitari. El Consell va aprovar unes conclusions sobre un mercat interior homogeni ampliat i les relacions de la UE amb els països d’Europa Occidental no comunitaris, així com amb les Illes Fèroe. Les conclusions, que solen adoptar-se cada dos anys, avaluen les relacions de la UE amb Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Andorra, Sant Marino i Mònaco, així com amb les Illes Fèroe com a país autònom del Regne de Dinamarca al qual no s’apliquen els Tractats de la UE. En el cas d’Andorra i San Marino, el Consell va recordar que els dos països van tancar el desembre passat un acord d’associació amb la UE que, un cop acabats els procediments, establirà la seva participació al mercat interior comunitari. Aquest acord establirà un marc per desenvolupar i promoure el diàleg i la cooperació en àmbits d’interès comú, com ara la investigació i el desenvolupament, educació, política social, medi ambient, protecció dels consumidors, cultura o cooperació regional.
El Consell va acollir amb satisfacció “la cooperació constructiva, transparent i oberta” amb Andorra i San Marino destinada a garantir que s’apliquin els principis internacionals de bona governança fiscal i tots els criteris del Codi de Conducta de la UE en matèria de fiscalitat de les empreses. També va subratllar la importància de la unitat pel que fa a la invasió russa d’Ucraïna, i va elogiar l’elevat nivell d’adhesió d’Islàndia, Liechtenstein i Noruega a les declaracions i les sancions imposades per la UE, així com les decisions d’Andorra, San Marino i Mònaco d’aplicar mesures restrictives equivalents. Va destacar la necessitat de prosseguir i intensificar el treball conjunt a l’escena mundial per reforçar un ordre mundial multilateral basat en normes i abordar qüestions prioritàries compartides, com els drets humans, la pau i la seguretat, i la lluita contra el canvi climàtic.
D’altra banda, el Consell va celebrar la cooperació amb Islàndia, Liechtenstein i Noruega en l’àmbit de la justícia i els assumptes d’interior, i va esperar desenvolupar vincles més estrets amb Andorra i San Marino en aquest àmbit. En les seves conclusions, el Consell va recordar el pes i la importància que la UE concedeix a la seva relació amb tots aquests països per ser “socis afins que estan molt integrats a la UE” i amb els quals comparteix “valors i interessos fonamentals”.