TRIBUNALS

El batlle denega la llibertat al jove del cànnabis

L’instructor considera que no té prou arrelament al país i tem que marxi

Una botiga a Espanya de cànnabis CBD.

Una botiga a Espanya de cànnabis CBD.

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Com un gerro d’aigua freda ha caigut la decisió del batlle instructor de mantenir a la presó el jove que va ser detingut a la duana amb 565 grams de cànnabis i que porta ja 270 dies a la presó a l’espera d’un judici que dirimeixi si un 0,3% de THC (tetrahidrocannabidiol) és punible a Andorra. El batlle va denegar dimarts el recurs de l’advocat, Alfons Clavera, al·legant que hi ha risc de fugida del país per la seva nacionalitat espanyola, segons va comentar ahir la defensa de l’home.

Clavera va avançar que presentarà un nou recurs, aquest cop al Tribunal de Corts, amb el qual insistirà que hi ha arrelament al país perquè el jove fa sis anys que viu a Andorra i la seva parella hi resideix des de fa deu, viuen i treballen al país –encara que ha perdut la feina per la seva situació–. L’advocat havia insistit en el recurs al batlle instructor que ha estat diagnosticat d’epilèpsia i a la presó no pot rebre la mateixa atenció mèdica que tindria si estigués al seu domicili. Clavera va sol·licitar al batlle la llibertat sense càrrecs; subsidiàriament la llibertat provisional sense fiança o condicionada al pagament d’una fiança i romandre a Andorra amb l’entrega del document d’identitat i la prohibició d’abandonar el país.

I encara de manera més subsidiària, que la presó sigui substituïda per un arrest domiciliari amb control monitorat fins a la celebració del judici. Aquesta darrera fórmula impediria qualsevol pensament de fugir del país, va argumentar el lletrat, i permetria al batlle tenir la certesa que l’home està permanent controlat.

Aquest cas ha aixecat molta polseguera. No només pel llarg temps de presó provisional, sinó pel debat de si el 0,3% ha de ser considerat punible, ja que la defensa al·lega que la Unió Europea i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea admeten fins a un 0,3% de cannabidiol. Aquest percentatge va ser constatat en un laboratori.

SENSE EVIDÈNCIES QUE EL 0,3% DE THC SIGUIN INNOCU

El Govern ha acordat un criteri negatiu a la proposició de llei d’Andorra Endavant i un dels motius és que planteja la regulació de la venda del cànnabis amb una quantitat de THC (la substància estupefaent) de 0,3% o inferior, que és el producte que duia el jove empresonat. El ministre portaveu, Guillem Casal, va explicar el posicionament en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i va recordar que Andorra es regeix pel conveni internacional de les Nacions Unides sobre la matèria i que no hi ha elements suficients per determinar que la quantitat sigui innòcua per a la salut. La proposició de llei també es considera genèrica i que no vetlla per la traçabilitat del producte. Casal va convidar la formació –i així li va traslladar a Carine Montaner– a sumar-se al treball conjunt per una regulació que ja s’ha començat a treballar des del Govern.
tracking