PRIMERA VOLTA DE LES LEGISLATIVES

L’extrema dreta guanya les legislatives a l’urna de l’ambaixada d’Andorra

La candidata de l’extrema dreta de Reagrupament Nacional, Johana Maurel, ha guanyat a l’urna de l’ambaixada francesa a Andorra la primera volta de les eleccions legislatives. Els sondejos donen la victòria al partit de Marine Le Pen a França.

Residents francesos votant a l’urna de l’ambaixada.

Residents francesos votant a l’urna de l’ambaixada.G. E. M.

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Reagrupament Nacional, el partit de l’extrema dreta de Marine Le Pen, va guanyar ahir les eleccions legislatives a l’urna de l’ambaixada francesa a Andorra. Van ser 457 els electors que van escollir votar en persona a l’ambaixada dels 2.666 que estaven inscrits per fer-ho. La guanyadora va ser Johana Maurel de Reagrupament Nacional, amb el 37,85% dels vots. En segona posició va quedar Stéphane Vojetta, el candidat sortint, amb el 22,6% dels sufragis. El resultat definitiu es coneixerà avui quan es recomptin els vots per internet. A la circumscripció a la qual pertany Andorra, la cinquena amb Espanya, Portugal i Mònaco, va guanyar Maxime Da Silva (Nou Front Popular) davant de Stéphane Vojetta.

A França el recompte electoral va donar la victòria al partit ultradretà Reagrupament Nacional de Le Pen en la primera volta de les eleccions legislatives amb el 33,1% dels vots i se situa com a favorit per convertir-se en la força més votada en la segona volta del 7 de juliol. El Nou Front Popular (NFP), d’esquerra, va obtenir quasi el 28% dels sufragis. La candidatura Ensemble de Macron va sumar un 22% de suports, cinc punts per sota de les legislatives anteriors, i el partit d'Els Republicans, la dreta tradicional, va arribar al 6,7% de vots. Els comicis avançats per Macron després del resultat de les eleccions europees van tenir una participació del 67%.

Macron va reclamar anit una gran unió demòcrata i republicana després de la victòria de Le Pen. I la majoria dels líders d'esquerra van fer una crida per donar suport als candidats que tinguin més opcions per superar a l'extrema dreta en la segona volta.

ALLUNYAR ELS EXTREMS

França va viure ahir una jornada electoral dominada pel nerviosisme. Són, segurament, els comicis més tensos dels últims anys (amb la previsió d’una rèplica d’inquietud per al 7 de juliol). Els electors van acostar-se a les urnes per decidir la composició de l’Assemblea Nacional. Macron va convocar aquestes eleccions legislatives el 9 de juny després de perdre la votació de les europees. La campanya ha durat tres setmanes i l’agitació no ha reposat. Els residents francesos a Andorra també van apropar-se a l’ambaixada a votar.

2.666 francesos tenien dret a vot. Aquesta vegada, però, qui volia expressar-se també havia pogut fer-ho per via electrònica, justament per la precipitació de la convocatòria. Com és habitual a França, les eleccions s’organitzen en dues voltes. Ahir, va ser la primera i el 7 juliol se celebrarà la segona, sempre que cap candidat hagi arribat al 50% vots (si un candidat supera la meitat dels sufragis, ja queda escollit). Els francesos residents al Principat elegeixen un diputat que els representa a l’assemblea. Aquest diputat té assignada la cinquena circumscripció de les onze atorgades als francesos que viuen fora del país. La circumscripció en qüestió inclou Andorra, Espanya, Portugal i Mònaco.

Al matí, l’afluència d’electors a l’ambaixada era calmada, però constant. Els que passaven ho feien amb l’esperança d’allunyar els extrems del centre del tauler polític. “Voto contra els extrems. No voto per convicció. Busco el mal menor”, deia una electora que se sentia “una mica sorpresa” per l’avançament de les eleccions: “És estrany fer-les ara, abans de les vacances, perquè és una mica precipitat”. “Els últims sondejos eren preocupants. Voldria que la tendència retornés al centre”, apuntava una altra resident. Una votant participava alarmada pel resultat de les europees: “Em preocupa que els immigrants que viuen a Andorra votessin per l’extrema dreta. Avui havia de venir tant sí com no”. Un elector més tranquil deia que buscava un gir: “Fa falta un canvi. Veurem què passa”.
tracking