PATRIMONI

Obres de rehabilitació en paral·lel al santuari de Meritxell

En projecte la rehabilitació de la coberta de la nau, l’aïllament acústic i tasques de conservació

El projecte de rehabilitació ha patit retards.

El projecte de rehabilitació ha patit retards.

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El Govern té en marxa la licitació d’una nova obra de rehabilitació del santuari de Meritxell, en concret la de la coberta de la nau central del temple per solucionar un problema de filtracions d’aigua. El concurs consisteix a adjudicar els treballs, que afectaran una superfície d’intervenció d’uns 130 metres quadrats, segons consta a la memòria del projecte. Les obres es programen per a deu setmanes i les empreses poden presentar-hi ofertes fins al 24 de juliol, amb la qual cosa és de suposar que les intervencions ja es programaran per a després del dia gran del santuari, el 8 de setembre. L’import que es calcula per als treballs és de 110.000 euros.

Però el Govern puntualitza que no és l’única obra activa al monument, que el 2019 va començar un procés de rehabilitació que es calculava per 5 anys i d’un cost total d’1,6 milions d’euros, però que ha patit diferents entrebancs. El d’impermeabilització de la coberta és un projecte que capitaneja l’àrea d’Edificació Pública del ministeri de Territori i Urbanisme amb la col·laboració del departament de Patrimoni Cultural i que ja es va intentar fa uns mesos, però el concurs va quedar desert. Així mateix, segons va indicar l’executiu, des de Patrimoni Cultural es duu a terme una intervenció de conservació preventiva i de consolidació dels revestiments del santuari. Hi ha dues intervencions més en marxa, amb la implicació de Patrimoni Cultural i l’àrea de museus i monuments del ministeri: el projecte d’aïllament acústic de la nau i una intervenció per instal·lar les noves campanes de Meritxell.

Adserà Group va ser el despatx d’arquitectura que va rebre el setembre del 2019 l’encàrrec de la primera fase del projecte d’intervenció, en què es preveien obres de reforç de l’estructura amb el recalçat dels contraforts de l’ala oest de la nau, la renovació de tot el cobriment metàl·lic (impermeabilitzacions i aïllaments inclosos) i treballs per millorar la salubritat de l’edifici. El Govern recalcava llavors que les millores eren necessàries després de molts anys on només s’han fet accions de manteniment puntuals i tenint en compte que el monument s’havia inaugurat el 8 de setembre del 1976.

Però els treballs van trigar més de dos anys a licitar-se, i després van quedar deserts. El santuari també va entrar en campanya i la candidatura parroquial de Demòcrates es comprometia durant la campanya electoral de les generals de l’any passat a donar l’impuls definitiu a la rehabilitació del temple.

tracking