ORDRE DE LA INTERPOL

El pres pròfug gràcies a un permís és detingut a Tànger

L’home va ser autoritzat a anar a Espanya per seguir un tractament per al càncer

El material decomissat per la policia en l’‘operació Nord’.

El material decomissat per la policia en l’‘operació Nord’.POLICIA

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’anomenat El Valenciano, el pres pròfug que va aprofitar un permís del centre penitenciari per motius de salut per no tornar a la presó, va ser detingut dimarts passat a l’aeroport de Tànger. L’home, de 44 anys, tenia una ordre de detenció internacional emesa per les autoritats andorranes per narcotràfic i blanqueig de diners. Va arribar al Marroc en un vol procedent d’Espanya, amb la dona i el fill.

Segons mitjans locals marroquins, el detingut, un home valencià, estava vinculat a una xarxa criminal que efectuava operacions de tràfic de drogues entre Espanya i Andorra. Les autoritats marroquines haurien informat de la seva detenció a la Interpol andorrana, segons el mitjà de comunicació.

La dona de l’acusat va parlar amb el diari El Faro de Ceuta i va explicar que no sap res del seu marit des del moment de la detenció per part de les autoritats marroquines. Va apuntar que el seu marit va haver de sortir d’Andorra per fer-se una revisió mèdica, ja que té un càncer terminal, i es va quedar a Espanya. També va relatar que a Andorra el judici es va celebrar sense que ell hi fos present i que l’ordre de la Interpol ja hauria d’estar tancada.

El Valenciano va aprofitar un permís per visitar-se de la seva malaltia a Espanya, ja que a Andorra no podia seguir el tractament adequat, i no va tornar a Andorra. En el judici va ser condemnat a vuit anys de presó i, per tant, descomptant el temps de privació provisional de llibertat, encara li quedaven set anys ferms de presó per complir. Andorra no va demanar l’extradició a Espanya perquè difícilment les autoritats veïnes accepten entregar a un altre país un ciutadà espanyol, i es va fer la demanda de cerca i captura a través de la Interpol.

El matrimoni va sortir amb el seu fill petit des de València amb destinació al Marroc amb l’objectiu de passar-hi uns dies, ja que el vol de tornada el tenen dilluns que ve. “Vam sortir a la una de la matinada i vam arribar a dos quarts de quatre. El van detenir al mateix aeroport i des d’aleshores no en sé res. A la prefectura general de policia de Tànger em diuen que no puc entrar ni veure’l i a la presó em diuen que tampoc no el puc veure ni lliurar-li res”, va declarar la dona al diari ceutí, alhora que va assegurar que el seu marit no té comptes pendents amb la justícia andorrana, i ho justificava adduint que el problema el té el Marroc, “que no ha esborrat” l’ordre policial.

El reclús, que estava en presó preventiva per un assumpte de drogues, va sortir d’Andorra el novembre del 2018 per fer-se unes proves relacionades amb “una malaltia greu”, i va aprofitar que estava en territori espanyol per no tornar a la cel·la. No hi ha un conveni bilateral ni amb Espanya ni amb França que, en casos com aquest, permetria que forces policials de l’estat espanyol haguessin fet l’acompanyament d’aquesta persona i la seva vigilància constant. Fa molts anys que sobre la taula està aquest conveni que no s’acaba de signar, en part perquè a Espanya és competència de diferents institucions.

CONDEMNAT PER DELICTE MAJOR DE TRÀFIC DE DROGA I DE BLANQUEIG DE DINERS

El Tribunal de Corts va condemnar fa quatre anys El Valenciano a vuit anys de presó ferma, al pagament de 100.400 euros de multa i a l’expulsió per un període de 30 anys del Principat. Els magistrats el van considerar l’autor principal d’un delicte major de tràfic de droga en gran quantitat en grup organitzat i blanqueig de diners com a responsable d’una trama d’importació i venda de cocaïna, que la policia va anomenar operació Nord. Tanmateix, Corts també va sol·licitar la confiscació del vehicle que va utilitzar per traslladar la droga, quatre mòbils, els fons dels comptes bancaris que tenia i la dissolució d’una societat que estava al seu nom.

Quant a l’amic d’El Valenciano, arrestat en el marc de la mateixa investigació, el tribunal el va condemnar a cinc anys ferms, al pagament de 15.000 euros i a l’expulsió del país durant el mateix termini, així com el comís del telèfon i els diners requisats. L’operació Nord va comportar la detenció de cinc persones i el decomís de 220 grams de cocaïna, 60 grams de marihuana, 18,7 de metamfetamina, 17 d’èxtasi, 7,2 d’heroïna i cinc dosis d’LSD.
tracking