AL SERVEI D’URGÈNCIES

El codi lila per violència masclista s’ha activat 120 cops des del 2018

El protocol garanteix que la dona no hagi d’explicar diverses vegades l’agressió

El servei d’Urgències de l’hospital.

El servei d’Urgències de l’hospital.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les xifres d’activacions del codi lila han crescut progressivament des que el 2018 es va posar en marxa el nou protocol per atendre agressions masclistes. L’àrea de Polítiques d’Igualtat del Govern ho atribueix a les formacions i la conscienciació major dels professionals implicats. Perquè tot i que l’activació es fa formalment des de l’àmbit sanitari, es tracta d’un circuit que implica tots els estaments que hi intervenen, el SAAS, però també la policia o la Batllia, amb l’objectiu de reforçar la protecció a la víctima. Des del 2018 s’ha activat 120 vegades, però és a partir del 2022 que la xifra ha pujat més: llavors van ser 28 casos, 34 l’any passat i durant el 2024, 14, amb la qual cosa l’evolució apunta que podrien repetir-se els números dels períodes anteriors. Fins al 2022 la xifra més alta que s’havia registrat en un any eren 14.

Una agressió física és la que ha motivat la majoria d’activacions, un 70%, mentre que abús emocional i sexual es reparteixen el 30% restant a parts iguals. Totes les alertes provenen d’urgències de l’hospital excepte tres casos d’urgències del Pas de la Casa. Les dones són derivades al servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere, apunta la cap de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, però “òbviament la dona pren la seva pròpia decisió, potser no vol fer denúncia”, i tampoc que intervinguin les professionals del servei, o “potser en un primer moment diu que no, però després canvia de parer”.

L’activació es fa perquè la mateixa dona verbalitza “codi lila”, perquè fica la mà sobre el cartell que hi ha al taulell específicament amb aquesta finalitat o perquè el professional identifica que es tracta de violència de gènere. Porras recorda que es garanteix la privacitat a la víctima perquè no hagi d’explicar en una sala d’espera què li ha passat, que després se l’atén en un box específic i que “com a molt hagi d’explicar el que li ha passat dues vegades perquè abans ho havia de fer al triatge, a la infermera, al metge que l’atenia, al metge forense... potser es trobava que ho havia d’explicar vuit vegades”. Les formacions amb els professionals es fan periòdicament per garantir un major coneixement i afavorir la detecció. Aquest any s’han tornat a fer al SAAS.

tracking