ELECCIONS LEGISLATIVES A FRANÇA

Vojetta guanya en les votacions dels francesos a Andorra

L'esquerra s'imposa a França i arracona l'extrema dreta

Votació a l’ambaixada.

Votació a l’ambaixada.

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El candidat del centre i diputat sortint Stéphane Vojetta va obtenir el suport del 71,14% dels votants a Andorra en les legislatives franceses celebrades ahir. Vojetta es va presentar després de sortir del partit de Macron a les eleccions del 2022 i va obtenir el vot 594 residents al Principat del total de 966 francesos que van participar als comicis, tant presencialment com telemàticament, a la segona volta d'aquest diumenge a França. La participació a Andorra va ascendir al 36,23% del cens electoral, un total de 2.666 persones, i l'opció escollida majoritàriament pels residents francesos va ser la de Vojetta que va sumar 242 sufragis en les votacions a l'urna i 352 en el vot electrònic. L'altra candidata que optava al lloc de diputat per la cinquena circunscripció, a la que pertany Andorra, Maxime da Silva, del Nou Front Popular, va obtenir 241 vots, el 28,66% del total, amb 85 suports presencials i 156 telemàtics.   

La segona volta de les legislatives va donar com a resultat que les esquerres guanyen, Macron sobreviu i Le Pen s’enfonsa en uns comicis marcats per una històrica participació que s’estima que ha arribat al 67,1%, una xifra sense precedents des del 1997. França envia un missatge de rebuig a l’auge de l’extrema dreta amb la sorpresa majúscula per la victòria del Nou Front Popular a les eleccions legislatives d’ahir, que va trencar els esquemes de totes les enquestes prèvies que auguraven una victòria clara de la formació d’extrema dreta de Marine Le Pen. La primera víctima dels resultats és l’actual primer ministre, Gabriel Attal, que va manifestar que avui presentaria la seva dimissió al president Emmanuel Macron.

Seguidors del bloc d’esquerres celebren els resultats, ahir.

Seguidors del bloc d’esquerres celebren els resultats, ahir.

A Andorra, els residents francesos es van decantar pel diputat sortint i escindit de la formació de Macron el 2022 Stéphane Vojetta, que va obtenir el 71,14% dels vots, amb un total de 594. Vojetta –que renovarà el càrrec de diputat de l’Assemblea Nacional per la cinquena circumscripció dels francesos a l’estranger–, s’enfrontava amb Maxime da Silva, del Nou Front Popular, que en va obtenir 241 i un 28,86% dels vots. En total, al vot presencial, es van comptabilitzar 327 vots entre els dos representants dels 386 que es van introduir a l’urna, amb onze nuls i 48 en blanc. La participació al país va ser ostensiblement baixa, donat que només el 14,5% dels residents francesos van anar a votar presencialment, d’un cens de 2.666.  

tracking