Economia

Les importacions baixen un 3,1% al juny

Les exportacions han pujat un 1,2% durant el mes passat 

Camions fent cua a la duana del Runer després de l’obertura de la carretera.

Camions fent cua per entrar mercaderia a Andorra per la frontera del riu RunerFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella 

Creat:

Actualitzat:

Les importacions durant el mes de juny han sumat un valor de 146,51 milions d'euros, una xifra que suposa una baixada del 3,1% respecte al juny de l'any anterior. Segons publica aquest dilluns el departament d'Estadística, les partides amb major variació percentual i absoluta positiva han estat la de transport, amb un 18,7%; la de farmàcia-perfumeria, amb un 13,1%; i la de joieria, amb un 49,2%. Per contra, destaquen amb una variació percentual i absoluta negativa els grups d'electrònica (26,2%), begudes i tabac (18,3%), energia (22,7%), construcció (15,4%) i la partida de diversos (12,7%).

Durant el primer semestre de l'any, el total d'importacions ha sumat un valor de 882,72 milions d'euros, la qual cosa representa una variació percentual negativa del 0,3% respecte del mateix període de l'any anterior. Així mateix, quant a les dades dels darrers dotze mesos, les importacions han arribat fins als 1.842,9 milions d'euros, un 0,2% més respecte de l'acumulat dels darrers dotze mesos del període anterior.

En relació amb les exportacions, durant el mes de juny han sumat 15,59 milions d'euros, un 1,2% més respecte del juny del 2023. En aquest sentit, la partida exportada més destacada amb una variació percentual positiva i una major variació absoluta és la de transport, amb un increment del 44,4%. Té una variació negativa més destacada la partida joieria, amb un descens del 65,1%.

En el primer semestre de l'any, el total d'exportacions ha estat de 102,03 milions d'euros, la qual cosa representa una variació percentual negativa del 27,5% respecte del mateix període de l'any anterior. Quant a l'acumulat dels darrers dotze mesos, les exportacions han tingut un valor de 197,59 milions d'euros, un 13,2% menys respecte de l'acumulat dels darrers dotze mesos del període anterior.

Importació de carburants

Estadística ha fet públiques a més les xifres de la importació de carburants del juny que han estat de 10,08 milions de litres. Això representa una variació percentual negativa respecte al mateix mes de l'any anterior del 7,5%. Aquest mes el fuel domèstic i el gasoil de locomoció presenten una variació negativa del 15,4% i del 9,6%, respectivament, mentre que la gasolina sense plom presenta una variació positiva de l'1,3%.

De gener a juny del 2024, la importació dels carburants ha estat de 78,73 milions de litres, donant una variació percentual negativa del 0,8% en contraposició al mateix període de l'any 2023. En concret, les importacions de fuel domèstic i gasoil de locomoció mostren variacions negatives del 5,8% i del 2,2%, respectivament, mentre que la importació de gasolina sense plom augmenta un 9,8% respecte als sis primers mesos del 2023.

Finalment, quant a les dades acumulades al llarg dels darrers dotze mesos, la importació de carburants ha estat de 158,15 milions de litres, la qual cosa suposa una variació positiva del 3,1% respecte als 153,38 milions de litres acumulats en el mateix període anterior.

tracking