DISCAPACITAT IGNORADA

Metges i malalts clamen per una renovació de la Conava

El reglament va ser modificat fa 20 anys i està desfasat per a les necessitats actuals i les noves patologies

Dues persones amb cadira de rodes.

Dues persones amb cadira de rodes.Fernando Galindo

Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Professionals mèdics i, especialment, malalts clamen al cel per la passivitat i, segons ells, l’incompliment de les promeses polítiques que permetrien incloure dins del reglament de la Conava malalties que ara mateix no poden ser valorades per aquest organisme per determinar el grau de discapacitat i que la CASS pugui adjudicar una pensió d’invalidesa en funció del grau que fixi la Comissió Nacional de Valoració.

La darrera revisió del reglament data del 2004. Molt ha plogut en dues dècades i han aparegut o s’han reconegut noves malalties que abans no existien o es desconeixien. Les persones amb patologies que requereixen una valoració reclamen una actualització, especialment les que tenen fibromiàlgia, que es queixen desesperadament que no tenen cap opció perquè la Conava no la té catalogada, i per tant només poden recórrer a la justícia per aconseguir que la CASS atorgui una pensió perquè, en funció del grau, no poden portar una vida normal o treballar.

És curiós que des de l’abril de l’any passat la seguretat social inclou la fibromiàlgia com a malaltia d’incapacitat temporal, després que el consell d’administració de la CASS en validés l’adhesió. Els malalts d’aquest trastorn –caracteritzat per dolor musculoesquelètic generalitzat acompanyat per fatiga i problemes de son, memòria i estat d’ànim– segueixen sense entendre aquesta contradicció que els deixa desemparats per reclamar a la Conava. El gener del 2022 hi va haver una espurna d’esperança quan el ministre de Salut del moment, Joan Martínez-Benazet, va anunciar el reconeixement oficial a Andorra de la fibromiàlgia i la fatiga crònica com a patologies, 30 anys després que l’Organització Mundial de la Salut les classifiqués com a tals. Han passat dos anys i els malalts segueixen sense accedir a una pensió d’invalidesa perquè la Conava no fa la valoració necessària perquè la CASS pugui atorgar fins a un 65%. Aquesta situació genera impotència i indignació en persones que ja tenen un mal estat d’ànim delicat. Associacions com Amare –fibromiàlgia–, Trana EM, l’Associació de Familiars per la Salut Mental a Andorra (AFMMA), l’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme d’Andorra (Autea), Amida i la federació que les agrupa insisteixen en aquest canvi reglamentari.

Professionals de la salut contactats pel Diari precisen que tot ha canviat molt des del 2004: autisme d’adults, fibromiàlgia, covid persistent o alcoholisme queden fora de la llista. La Conava –que depèn del ministeri d’Afers Socials– està preparant una prova pilot per trobar un sistema d’avaluació del menyscabament que té una persona amb discapacitat que es pugui fer extensiu a la resta d’entitats. Actualment, hi ha 1.764 persones amb diversitat funcional registrades. Els membres que componen la comissió són conscients d’aquesta reivindicació i se n’ha parlat en diverses reunions, encara que només el ministeri pot fer el pas definitiu. La fibromiàlgia continua sent un problema poc conegut –fins i tot qüestionat per alguns metges–. Pot ser causa d’incapacitat permanent absoluta.

AFECTATS DE FIBROMIÀLGIA ES MOBILITZEN PER FER PRESSIÓ A L'ADMINISTRACIÓ

Els malalts també es mobilitzen, d’una banda, per ajudar Amare a fer pressió i, de l’altra, per activar una nova via que insisteixi en aquesta modificació. L’objectiu és aconseguir que el Govern reconegui la fibromiàlgia. Una d’aquestes malaltes indica que s’han de “recollir firmes, necessitem fer ressò de la nostra malaltia i trencar el tabú. Hi ha gent que té por de la malaltia, hi ha qui no sap què li passa, i malauradament encara hi ha metges que diuen que tot és psicosomàtic”.

Ja sumen 20 persones amb aquest trastorn i van afegint-se a un grup de WhatsApp amb el mateix objectiu. “Amb aquesta malaltia, un dia t’aixeques bé, i tens molta energia. I en qüestió d’hores, tot pot canviar i estàs fatal. Et canvia la vida d’un dia per l’altre”, descriu aquesta persona, que no estalvia paraules de retrets cap a la Conava: “O sigui, estàs en una cadira de rodes, és una discapacitada. Si tens una malaltia que no pots moure’t del llit, no és una discapacitat, perquè, clar, no està reconeguda. Hi ha metges que encara diuen que és psicosomàtic”, es queixa sense poder dissimular la seva angoixa.
tracking