SISTEMA PÚBLIC

Concòrdia i AE insten a replantejar la política retributiva del SAAS

Quant al dret de vaga, DA no el nega, però avisa que és “limitat” en els serveis essencials

Montaner parlant amb la bancada de Concòrdia.

Montaner parlant amb la bancada de Concòrdia.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Corren temps convulsos a la sanitat i la minoria considera que hi ha un problema d’arrel sistemàtica a la salut. Tant des de Concòrdia com des d’Andorra Endavant atribueixen el malestar general dels treballadors del sistema sanitari a diferents raons, essent l’essencial la de les condicions salarials. “Necessitem salaris per als professionals sanitaris igual de competitius en comparació amb l’entorn”, va comentar el president de Concòrdia, Cerni Escalé, que va afegir que “el mateix estudi demostra que aquests són inferiors a Catalunya, Espanya i França”. Escalé fa referència al quadre comparatiu de convenis entre el SAAS i els diferents sistemes veïns que va sortir dissabte publicat al Diari i en què es podia constatar que els treballadors andorrans treballaven més hores i, malgrat retenir-los impositivament menys diners, l’import per hora treballada era menor –a més de no tenir els avantatges socials i laborals dels països veïns, segons van indicar des de la branca sanitària de l’USdA.

“Si els treballadors fan vaga és perquè estan al límit, i quan la gent hi arriba es posa de baixa”
Carine Montaner, Presidenta d’Andorra Endavant
 

“Tenim un problema per portar professionals mèdics qualificats que impedeix l’arribada d’especialistes”, va apuntar el líder de Concòrdia, que va situar en la baixa remuneració i l’alt cost de vida el quid de la qüestió. A més, va avisar que “pot arribar a ser un dels problemes més greus del país que s’està experimentant particularment en el sector de la salut”. Una idea que comparteixen des d’Andorra Endavant, ja que advoquen per una revisió de les condicions laborals i la millora de les condicions socials i salarials dels professionals sanitaris. A més, recullen la problemàtica resolució del departament de Treball en què es considerava que la plantilla del SAAS no podia fer vaga. “Si els treballadors arriben a fer vaga és perquè estan al límit, i quan la gent hi arriba es posa de baixa”, va comentar la presidenta del partit, Carine Montaner, que va atribuir a Govern la responsabilitat del que avui està passant a la salut. “Quan deixes gangrenar una situació, després és més difícil solucionar-la”, va indicar.

“El dret de vaga està reconegut i regulat, però no poden deixar la sanitat desemparada”
Jordi Jordana, President parlamentari de DA
 

“Necessitem salaris per als professionals sanitaris igual de competitius en comparació amb l’entorn”
Cerni Escalé,  President de Concòrdia

Des de DA, en canvi, afirmen que el dret de vaga està reconegut i regulat –un fet que reconeixen tots tres partits–, però que no poden deixar la sanitat “desemparada”. Segons el president parlamentari de DA, Jordi Jordana, “el dret té les seves limitacions i més si parlem de serveis essencials”. Preguntada per aquest tema la ministra Mas en la roda de premsa posterior al pacte de salut, la titular de la cartera va rebutjar referir-s’hi. “Respectem el veredicte del departament”, va comentar.

tracking