JURISDICCIÓ AMB RISC ELEVAT
Mònaco es dona 18 mesos per sortir de la llista grisa de blanqueig de capitals
El govern de Mònaco, inclòs el 28 de juny passat a la llista grisa del Grup d’Acció Financera (GAFI), una organització responsable de la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, va assegurar que està decidit a sortir-ne al més aviat possible. “S’ha decidit un calendari, que s’estén al llarg d’un any i mig. El Principat confirma la seva determinació d’implementar les últimes recomanacions del GAFI d’acord amb els terminis previstos”, va declarar fa uns dies el govern monegasc en un breu comunicat de premsa.
La declaració del GAFI, assenyala el govern de Mònaco en el comunicat, “subratlla l’enfortiment dels mitjans per combatre el finançament del terrorisme, la creació d’una nova autoritat de supervisió i intel·ligència financera, l’establiment de sancions financeres específiques i la supervisió de les associacions basades en una avaluació de riscos”.
El pla monegasc per subscriure les demandes del GAFI i sortir de la llista grisa s’estén durant 18 mesos. “El Principat disposa d’un arsenal administratiu, jurídic i judicial actualitzat. Ja des de finals del 2022 s’ha embarcat en una sèrie de reformes, amb nous textos legals, reforços materials i humans i la creació d’una Autoritat Monegasca de Seguretat Financera (AMSF) o una organització encarregada de gestionar els béns embargats”, recorda el govern del Principat.
Mitjans de comunicació francesos recollien també l’opinió del ministre d’Estat monegasc, Pierre Dartout, al respecte. “Entrar a la llista grisa ens afegeix una mica a la foscor europea global”, va dir Dartout, “però Mònaco és un model econòmic sòlid i segueix sent un territori molt atractiu, la gent sempre voldrà venir a invertir o viure-hi”.
El GAFI requereix una millor metodologia a l’hora d’avaluar els riscos de blanqueig de capitals, frau fiscal, o fins i tot proves d’intercanvis entre Mònaco i l’estranger, en particular de les accions preses des del Principat per obtenir informació o confiscacions a l’estranger.
Mònaco ja havia estat inclòs en una llista grisa de paradisos fiscals de l’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) l’abril de 2009, però la va abandonar el setembre de 2009 després d’embarcar-se en una important operació de transparència. Això va donar lloc a acords de cooperació fiscal amb desenes de països durant els anys següents.