Ambaixades

Tribolet espera que la visita de Macron tingui lloc durant el 2025

L'ambaixador francès ha explicat que no contempla deixar de manera imminent l'ambaixada

Brindis entre Espot i Tribolet amb motiu de la Festa Nacional de França.

Brindis entre Espot i Tribolet en la recepció avui amb motiu de la Festa Nacional de França.JAViladot

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La festa nacional francesa se celebra el diumenge 14 de juliol, no obstant això, s'ha avançat a l'ambaixada francesa del Principat. L'ambaixador, Jean-Claude Tribolet, ha valorat positivament que "les autoritats acceptessin avançar la festivitat, per així poder tenir el màxim d'assistents". En declaracions prèvies als mitjans de comunicació Tribolet ha explicat que no contempla deixar de manera imminent l'ambaixada després d'aquests quatre anys, que segons ha destacat han estat "meravellosos", almenys fins que pugui acollir i organitzar la visita del president de la república francesa al país, que data durant l'any 2025.

L'ambaixador francès ha considerat que les relacions entre França i Andorra són "excel·lents" i creu així s'ha pogut percebre en els últims dos anys. En aquest sentit, ha remarcat com a esdeveniments importants en aquestes relacions la recent trobada a la seu central de Forces Elèctriques d'Andorra (FEDA), del cap de Govern, Xavier Espot, amb el president-director general d'EDF, Luc Rémont, en el marc de la qual s'ha acordat un nou conveni entre les dues companyies elèctriques i que servit, entre altres, per impulsar la possibilitat que es posi en marxa un nou grup suplementari de producció hidroelèctrica a la central francesa de l'Ospitalet-près-l'Andorre.

L'altre exemple de bones relacions que ha destacat Tribolet és la trobada d'Espot amb el prefecte de la regió, Pierre-André Durand, per parlar de les relacions transfrontereres, especialment sobre l'accés a Andorra, ja que s'estan produint treballs importants de millora a l'Ospitalet com s'ha evidenciat aquest mateix dijous en relació a la construcció de la galeria antiallaus, que té com a objectiu, a partir del 2026, d'aturar tots els episodis de talls que recurrentment interrompen la circulació entre ambdós països.

Pel que fa als resultats de les eleccions a la República Francesa, i al fet que se sabrà el nou president de l'Assemblea Nacional el 28 de juliol, Tribolet té molt clar que sigui quin sigui el resultat final, les relacions francoandorranes es mantindran intactes.

Referent a la implicació de l'ambaixada en l'educació del Principat, tenen fites molt marcades. Pel que fa a la llengua francesa, l'ambaixada vol continuar col·laborant a fer que la tradició francesa al Principat es perpetuï. Tribolet ha exposat que té la intenció de "col·laborar en el desenvolupament de l'idioma i la cultura dins del país". En relació amb la pedagogia envers els joves que han de decidir si seguir els seus estudis a Espanya o França, busca potenciar l'atractiu francès. "Alguns joves dubten de si el seu nivell de francès és suficient per emprendre uns estudis superiors al país veí, però han de saber que sempre seran tractats com a qualsevol estudiant de França", apel·la Tribolet. Una acció que s'impartirà per tercer any consecutiu és el saló de l'ensenyament francès al Principat. Aquest es durà a terme al centre de congressos el 19 de novembre. Així mateix, l'ambaixador gal ha recordat que si finalment s'aprovés l'acord d'associació, el ventall d'oportunitats per fer intercanvis entre ambdós països seria molt variat.

tracking