REPORTATGE

Límits a l’accés a la muntanya?

Com gestionar el binomi respecte a la natura i potencial turístic? La Federació de Muntanyisme i alguns ciutadans anònims expressen el seu parer.

Esportistes participants en l’Andorra Epic.

Esportistes participants en l’Andorra Epic.O. BATISA / ANDORRA EPIC

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Des de l’Andorra Epic, al Comapedrosa Mountain Festival, passant per la Jorma Volta als Ports, també La Purito, seguit per la Travessa Pas de la Casa i acabant amb els Campionats del Món UCI de BTT, Andorra es farceix d’esdeveniments esportius en campanya d’estiu. La realitat mostra que les muntanyes d’Andorra tenen una elevada afluència a l’hivern i que aquesta és cada vegada més habitual a l’estiu. Així mateix, les estacions d’esquí, resistint costi el que costi al canvi climàtic, són progressivament menys sostenibles i es troben amb grans desafiaments per mantenir la seva viabilitat, fet que posa en qüestió la seva sostenibilitat a llarg termini. Però res sembla perdut, ja que a mesura que l’interès per explorar les muntanyes creix, Andorra veu en això una oportunitat per diversificar la seva oferta turística i reduir la seva dependència del turisme d’hivern. Així doncs, aquesta doble perspectiva reflecteix la complexitat de gestionar l’equilibri entre desenvolupament econòmic i sostenibilitat ambiental en un país petit com Andorra.

Des de la federació Andorrana de Muntanyisme ressalten que “no és fàcil trobar l’equilibri perfecte entre ambdues idees i menys encara en un país on aproximadament el 60% de l’economia està basada en el turisme, que està en bona part atret pel que ofereixen les muntanyes del país”. Tot i això, són conscients que és evident que “arribat cert punt caldrà fer una reflexió, ser encara més estrictes i potser posar límits”. Ja que remarquen que “el respecte al medi ambient ha estat sempre la prioritat de l’entitat”. La FAM es mostra fidel a l’organització d’esdeveniments respectuosos amb l’entorn, creant i aplicant mecanismes perquè tots aquests generin el menor impacte possible. L’evolució ha estat progressiva d’any en any i s’ha estès el treball fins al punt que l’actual normativa sobre sostenibilitat de la Federació Internacional d’Esquí de Muntanya estigui basada en el treball de la FAM. Així mateix, es mostren molt optimistes, ja que, segons ells, quan un dels seus esdeveniments finalitza és gairebé impossible detectar que aquest ha tingut lloc.

Els habitants d’Andorra tenen opinions diverses sobre la creixent oferta d’esdeveniments esportius d’estiu i l’impacte que aquests poden tenir en el possible escenari que es produeixi una saturació de les muntanyes arran de l’efecte crida que poden tenir aquestes cites esportives. Mentre alguns, com la Rosa, celebren la diversificació de l’oferta turística i veuen aquests esdeveniments com una oportunitat per dinamitzar l’economia local i enriquir l’experiència de visitar Andorra, altres tenen preocupacions pel seu impacte ambiental. En aquest sentit, el Francisco subratlla la importància de trobar un equilibri per mantenir una economia sostenible durant tot l’any, reconeixent que no es pot dependre únicament del turisme d’hivern. També es discuteixen les molèsties temporals, com els talls de carreteres, que segons l’Àlex, tot i ser una mica empipadores poden contribuir a reduir la contaminació per molt curt que sigui el període de temps. La Júlia destaca que la pandèmia ja va evidenciar la necessitat d’innovar per assegurar una economia forta, alhora que cal protegir les muntanyes i garantir que les activitats que es realitzin siguin el més sostenibles possibles.

tracking