Balanç
El Consell Superior de la Justícia investiga per què hi ha dilacions en les sentències
Els tècnics analitzen una quarantena de dossiers
El Consell Superior de la Justícia està investigant per què s'han produit dilacions en algunes sentències de la justícia. En una roda de premsa celebrada aquest dimarts, el president de l'organisme, Josep Maria Rossell, i el seu vicepresident, Antoni Fiñana, han detallat que han obert un procés d'inspeccions per tal de descobrir per quin motiu s'han produit endarreriments en algunes sentències. La voluntat és intentar cercar solucions i evitar que en un futur es produeixin retards, ja que es vol que la justícia sigui més ràpida, transparent i eficaç. S'han a analitzat sentències dels darrers tres anys i els inspectors ja han començat a enviar els primers informes.
"S'ha fet amb la voluntat de constatar quin és el problema i cercar solucions", ha afirmat Fiñana. L'objectiu és que en un futur no "es tornin a produir dilacions" i conscienciar "als funcionaris, batlles i magistrats de l'administració de justícia que s'ha d'anar cap a una justícia més ràpida, efectiva i més transparent, i que eviti situacions com les que s'han produït els últims anys", ha comentat.
"Les instruccions duren moltíssim i no pot ser que siguin tan llargues" perquè "el que no pot ser és tenir una persona durant deu o vint anys esperant que surti una sentència perquè li estàs desgraciant la vida i això no pot ser en un estat de dret", ha asseverat el president del Consell Superior de la Justícia, Josep Maria Rossell. Per aquest motiu, el màxim responsable de la institució ha remarcat la importància de fer accions legislatives com la d'entrada en vigor d'una llei pel qual es modifiqui el Codi de Procediment Penal, ja que molts dels assumptes penals es troben en període d'instrucció i això és el que fa allargar els procediments. De fet, Rossell ha afirmat que ja hi ha converses amb el ministeri de Justícia, per la qual cosa és "una de les tasques que té en cartera i això agilitzarà molt que la justícia sigui més ràpida", ha assegurat el president.
Tot i que no s'han donat xifres exactes de les sentències, en podrien ser vora una quarantena. "Hem demanat el servei d'inspecció que analitzi tots els supòsits que s'han produït en aquests darrers tres exercicis judicials. Els inspectors han fet la seva feina, ens han enviat els informes respectius i el Consell Superior de la Justícia els està analitzant", ha descrit el vicepresident.
Sobre els motius de les dilacions, el president de l'organisme ha exposat que hi ha casuístiques de tot. "Hi ha casos que són complexos perquè tenen una complexitat extrema i d'altres perquè no hi ha hagut recursos humans suficients", ha especificat Rossell. El màxim dirigent de l'òrgan ha argumentat que la voluntat no és castigar ni "obrir expedients disciplinaris, sinó detectar perquè s'ha produït aquestes situacions".
Per posar fil a l'agulla en el col·lapse pels retards, fa uns anys el Consell General va aprovar el pla de xoc de la justícia per tal d'agilitzar els processos. Entre les accions, es dotava de recursos humans amb la contractació de 25 noves places. Rossell aquest dimarts al matí ha declarat que el pla es troba en la fase final i que queden tretze places per contractar, ja que la resta estan totes adjudicades.
Expedient electrònic
Un altre aspecte que han explicat des del Consell Superior és que l'expedient judicial electrònic entrarà en vigor el 3 de febrer del 2025. La implementació comportarà que tots els tràmits es facin via telemàtica, eliminant d'aquesta manera el format en paper. Fiñana ha concretat que fins ara s'ha publicat la xarxa telemàtica perquè es pugui instaurar l'expedient judicial electrònic. A partir del febrer es convertirà en el mitjà de comunicació entre els professionals i els òrgans judicials, ja que s'entrarà tota la documentació i els escrits.
Com que és una novetat pels treballadors, es posaran en marxa accions preparatòries fins al mes de febrer a través de formacions. D'aquesta manera els professionals tindran l'opció d'informar-se i aprendre uns mesos abans sobre com s'utilitza la nova eina, amb l'objectiu que hi hagi el menor d'errors possibles quan es posi en funcionament.
Rossell també ha relatat que durant aquests primers sis mesos han portat a terme diverses accions, com per exemple redactar un informe d'impacte de gènere per identificar possibles disparitats de gènere. Això s'emmarca dins del pla d'Igualtat, pel qual el Consell Superior està treballant i esperen tenir-lo enllestit a finals d'any. En aquest sentit, l'organisme ha posat en marxa formacions continuades com ja s'havia fet anteriorment, entre les quals s'estan programant cursos sobre la violència de gènere en tots els estaments de la justícia, atès que "considerem que és molt important que els professionals de la justícia estiguin molt ben formats per donar resposta a les necessitats que necessita la ciutadania", ha narrat Rossell.
D'altra banda, durant aquests mesos s'ha formalitzat la signatura de la renovació del conveni que el CSJ manté amb el Consejo General del Poder Judicial espanyol (CGPJ). L'acord facilitarà intercanvis d'experiències amb els responsables de les institucions permetrà l'accés a programes específics de formació, intercanvis d'informació i experiències amb juristes entre els dos països.