Estudi impacte
L'evolució econòmica serà molt més positiva si s’implementa l’acord amb la UE
L'informe indica que els salaris augmentarien de manera general durant 15 anys
Andorra Recerca + Innovació (ARI) ha presentat avui les conclusions de l’estudi d’impacte que tindria l'acord d'associació negociat amb la Unió Europea que ha encarregat a la consultoria Ksnet (Knowledge Sharing Network). Els economistes Pablo Tucat i Jorge Díaz han plantejat un escenari de dinamització general de l’economia. L’estudi elaborat té en compte dos escenaris: la situació econòmica d’Andorra durant els pròxims 25 anys amb i sense acord amb la UE. Pel que fa al segon escenari, Tucat i Díaz han expressat que l’acord amb la UE implicaria un creixement sostingut del PIB, que seria un 5% més alt el 2050 respecte el creixement que es preveu que tindria l’indicador amb les estimacions actuals.
L'informe assenyala que els salaris augmentarien en general progressivament durant els primers 15 anys d’acord i després hi hauria una estabilització d’aquesta alça, que es mantindria. Tots els sectors guanyarien en productivitat, excepte aquells que depenen molt de la mà d’obra, com ara el sector educatiu, i les exportacions també experimentarien un gran dinamisme.
Els fluxos nets de capital serien els que experimentarien un creixement positiu més elevat, arribant a un augment del 18,7% l'any 2040. Les exportacions creixerien fins a un 20% més el 2050, mentre que les importacions ho farien en un 6% al mateix any. L'oferta laboral i l'ocupació augmentarien en un 0,6% el 2030, i les inversions fins a un 4,6% el 2040. La balança fiscal es veuria afectada per una lleugera disminució del -0,6% fins al 2040, però creixerien en un 1,3% a l'any 2050.
L'estudi ha conclòs que l'acord d'associació amb la UE portaria un impacte positiu significatiu en el creixement econòmic i l'obertura econòmica del país. L'impacte positiu també es veuria reflectit, en menys mesura, en els drets i llibertats, la diversificació econòmica i el treball. L'acord produiria un impacte negatiu poc significatiu en la identitat andorrana i l'administració pública.