NEGOCIACIONS PER ASSOCIAR-SE AMB LA UE

La Cambra tem que l’acord resti competitivitat a les empreses

Mas considera que els estats poden tenir polítiques més proteccionistes que dificultin la sortida andorrana a l’exterior

El president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, amb Xavier Espot.

El president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, amb Xavier Espot.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Si fa qüestió d’un mes, una veu autoritzada com la del president de l’EFA, Daniel Armengol, es mostrava preocupada per la capacitat del Govern d’acompanyar les empreses per fer-les competitives de cara al mercat comú, ara n’arriba una altra. Escassos dies més tard de la presentació dels resultats de l’estudi d’impacte de la UE fet per l’AR+I, el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, comparteix aquest neguit d’Armengol. “La competitivitat es posa en entredit quan hi hagi l’obertura al mercat comú, no l’obertura comercial que aquesta ja fa anys que la tenim”, va comentar el president de la cambra. El principal argument que sosté es fonamenta en la manca de fórmules que garanteixin que la reciprocitat de condicions es compleix, que sigui “d’un tracte d’igual a igual”.

“La competitivitat es posa en entredit quan hi hagi l’obertura al mercat comú”

“Aquí és una mica més complicat sortir a competir perquè el volum afecta molt”Josep Maria Mas, President de la Cambra de Comerç 

Mas fa referència, sobretot, a contractes de grans empreses a escala industrial o de l’obra pública i de la construcció. No obstant això, no posa en dubte l’acord global de Govern amb la Unió Europea, sinó a l’aplicació individual de cadascun dels vint-i-set en la mateixa legislació interna. “No és el mateix el que vindrà de fora a competir amb els plecs de bases que hi hagi aquí, que el d’aquí es trobi amb els plecs de bases que hi hagi allà (...) Perquè una cosa és la reciprocitat europea i l’altra cosa és la que trobes en cada país després”, va apuntar. En aquest sentit, el màxim mandatari de l’organisme empresarial tem un excés de proteccionisme dels països cap a les seves empreses nacionals “fins a cert límit, evidentment”, però que poden donar-se “casos de discriminació segons com”. A més, creu que les empreses nacionals ja parteixen amb un desavantatge clar com és la mida i el volum d’aquestes, donat que la majoria de negocis són considerats petits en altres escales demogràfiques més grans. “Aquí és una mica més complicat sortir a competir amb una altra empresa perquè el volum afecta molt, això està claríssim.”

Tot i això, Mas veu un avantatge per a alguns sectors del país, que oscil·la més envers la qualitat que la quantitat. “Si tractem els treballs que es fan aquí, Andorra té la seva particularitat en molts nivells com el tècnic, el tecnològic o en la construcció, fins i tot el comercial, tot i que menys”, va assegurar, afegint que no és el mateix treballar en una muntanya que en pla, hi ha zones que són de més difícil construcció i aquí tenim experiència”. Tanmateix, el president de la cambra no tanca els ulls davant la realitat de l’entorn. “Estem a Europa i sempre els acords bilaterals han anat en línia a les directives europees, sobretot pel que fa a les quatre llibertats, cosa per la qual no crec que en alguns sectors l’acord variï gaire”. Malgrat aquesta realitat, Mas reconeix que “molts” dubtes a escala empresarial es justifiquen, majoritàriament, en el desconeixement. Uns dubtes que considera que es deuen a la falta de planificació de l’economia en un ventall de 20 o 30 anys vista que s’ha de fer independentment de l’acord i que titlla de necessitat “imperiosa”.

MAS VOL QUE ELS SECTORS IMPLICATS PARTICIPIN EN LES REUNIONS DEL COMITÈ MIXT AMB LA UE

El president de la Cambra de Comerç demana que les empreses tinguin més intervenció en la presa de decisions en les taules de debat que es facin entre els tres actors implicats: Andorra, UE i San Marino, que també ha negociat conjuntament amb el Principat l’associació. Anomenats comitès mixtos, aquests tenen com a principi el de la representativitat equitativa amb el consens i com a objectiu resoldre litigis en l’aplicació de l’acord. Alhora, d’aquest comitè mixt se’n destrien altres subcomitès, com un sobre els mercats financers, que té eminentment un caràcter propositiu, a més d’un comitè econòmic i social, entre altres.

“Volem que els diferents sectors empresarials participin activament en el comitè mixt perquè penso que val la pena que estiguin presents en aquells temes que els puguin afectar”, va comentar Mas, que va afegir que “cal argumentar molt bé les decisions que es prenen”. Pel que fa a les reunions sectorials, Mas confirma que n’han tingut al voltant d’una desena amb el secretari d’estat d’afers europeus, Landry Riba, per tractar especificitats de cada sector.
tracking