PARTICIPACIÓ A LA REUNIÓ DE LA COMUNITAT POLÍTICA EUROPEA

Quarta trobada de mandataris europeus

El cap de Govern sosté que l’amenaça desinformativa afecta la cohesió social i la democràcia

Trobada de mandataris europeus

Trobada de mandataris europeusSFG

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va alertar ahir del risc de desinformació que pot alterar el debat entorn de l’acord d’associació. Espot va participar en la quarta reunió de la Comunitat Política Europea, que es va celebrar al Palau de Blenheim, a Oxfordshire, al Regne Unit. Una reunió en què van participar governants de diversos països.

El cap de Govern, Xavier Espot, saluda al rei Carles III.

El cap de Govern, Xavier Espot, saluda al rei Carles III.SFG

El cap de Govern va assenyalar que cap país està plenament protegit de les amenaces desinformatives i això “afecta la democràcia i la cohesió social”. La manipulació, doncs, podria interferir en el debat sobre el pacte signat entre Andorra i la UE, que se sotmetrà a consulta l’any vinent. “La desinformació pot soscavar un dels projectes cabdals per al futur del desenvolupament del país”, va apuntar Espot, que va prendre part en una taula titulada Defensar i assegurar la democràcia, copresidida pel president de la República Francesa i Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, i la presidenta de la República de Moldàvia, Maia Sandu. En la mateixa taula de debat també van parlar els representants de Bòsnia, Finlàndia, Islàndia, Kosovo i Lituània i el secretari general de l’OTAN.

En la seva intervenció, Espot es va posicionar a favor de la proposta dels mandataris participants d’establir una xarxa de col·laboració que promogui i potenciï el respecte, el dret a la informació, la protecció de la llibertat d’expressió i l’existència de fonts d’informació transparents, responsables i plurals. Per tal d’aconseguir tot això, Andorra es compromet a contribuir en el desenvolupament d’un espai de col·laboració per “sensibilitzar, compartir informació i contrarestar la manipulació i les interferències informatives”.

Espot va manifestar també que “una acció conjunta llarg termini” és imprescindible per “fomentar la resiliència social davant la desinformació”. Aquesta acció hauria de comptar, però, amb la participació de la societat civil. La voluntat d’Andorra –va dir el cap de Govern– és “continuar treballant a favor dels valors democràtics, tan arrelats al Principat”.

Espot va participar en la cimera de la Comunitat Política Europea juntament amb una cinquantena més de mandataris europeus desplaçats al sud-est d’Anglaterra. Tant en la sessió plenària de la reunió com en les trobades complementàries es va debatre també sobre els grans reptes del continent europeu: la defensa de la pau i la democràcia, la garantia de la connectivitat i el subministrament energètic i la gestió dels moviments migratoris.

tracking