REPORTATGE

El debut del nòmada digital

David Moya és el primer nòmada digital del Principat. El Govern va inaugurar aquesta residència ‘incorpòria’ atorgant-li el primer permís l’octubre passat.

David Moya, el primer nòmada digital.

David Moya, el primer nòmada digital.D. M.

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Moya és el primer nòmada digital oficial del Principat. El Govern va inaugurar aquest estatus de residència digital atorgant-li el primer permís l’octubre passat. Moya viu a Dubai des de fa tres anys. Prèviament, havia residit a Anglaterra i el Brasil. Nascut a Barcelona, vol continuar tenint la residència principal (física i fiscal) a Dubai, però fa uns mesos es va plantejar establir a Andorra una segona residència amb la voluntat futura d’acabar escollint el país com a seu habitual. El lligam de Moya amb Andorra s’explica per una qüestió d’afecte: “De petit sempre vaig estiuejar a Sitges, però el meu millor amic és andorrà i també he passat molts estius al país”. Professionalment, es dedica a l’assessorament informàtic (programació, informàtica empresarial, algoritmes...) i la inversió immobiliària.

La proposta d’aspirar a la residència digital va arribar-li a través del seu advocat: “Em va comentar que el meu perfil encaixava en aquest marc. M’ho va pintar fàcil i vam tirar el procés endavant”. Un dels requisits per poder ser nòmada digital a Andorra és comprometre’s a aportar i oferir coneixement al país. “El Govern es guarda el dret a rebutjar la petició perquè cal que siguis un resident d’interès per al país. Aquesta qüestió encara em motivava més”. A banda, doncs, d’acreditar un coixí econòmic important, cal també ampliar el capital d’intel·ligència. Moya detalla que la residència digital no és contributiva, cosa que “no m’impedeix donar assessorament a empreses”, i que un altre requisit és haver de passar noranta dies a l’any al Principat: “Vaig venint periòdicament. M’interessa que la gent sàpiga de quina manera puc aportar coneixement. El meu interès és l’evolució del país. Encaminar-lo cap a la transformació digital i robòtica. Millorar, en definitiva, el servei de les empreses. I que això ho notin, és clar, els usuaris finals”.

PONT AMB ORIENT

Un altre àmbit que vol explorar és el de la inversió immobiliària. Reconeix que és “un tema sensible”, però té experiència a Barcelona i a Dubai. Vol actuar amb “transparència” i “ajudar els empresaris i els treballadors del Principat”. S’obre a buscar col·laboracions i enfocar la inversió cap al sector turístic. Creu que molta gent amb recursos pot veure Andorra com una bona opció de país on retirar-se. Moya sosté que cal aprofitar “el pont” que ell mateix representa en l’Orient Mitjà i Andorra. “Ens podem afavorir en les dues direccions”. I remata: “No soc cap youtuber. Ni vinc a amagar-me ni vinc a muntar la residència fiscal. Tinc afecte pel país i el Principat que encara pot créixer”.

tracking