ESTADÍSTICA

La capital, Escaldes i la Massana mantenen l’increment de comerços

Les xifres de la parròquia d’Ordino mostren l’augment trimestral més elevat

Turistes al carrer de la Unió.

Turistes al carrer de la Unió.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El segon trimestre de l’any s’ha tancat amb un total de 12.754 establiments actius inscrits al Registre de comerç i indústria, amb una notable concentració del 65% dels establiments ubicats entre les parròquies d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana. Aquesta distribució geogràfica reflecteix la importància econòmica d’aquestes zones dins del país.

En l’àmbit general, s’ha observat un increment de 188 establiments (1,5%) en relació amb els 12.566 establiments registrats a final del primer trimestre. Segons el departament d’Estadística, els sectors més destacats per nombre d’establiments són el comerç a l’engròs i al detall i la reparació de vehicles de motor i motocicletes (3.238 establiments); les activitats professionals, científiques i tècniques (2.850 establiments), i el sector de la informació i les comunicacions (1.152 establiments).

Ordino ha mostrat l’increment trimestral més elevat, amb un 3,3%, dins un context generalitzat de creixement a totes les parròquies durant el segon trimestre de l’any. L’augment general registrat aquest trimestre es deu a un balanç positiu en la creació neta d’establiments, amb 311 noves inscripcions i 123 baixes, resultant en 188 establiments nets més.

Els sectors que més han contribuït a aquest augment han estat el d’activitats professionals, científiques i tècniques (+2,8% i +78 establiments nets); el d’informació i comunicacions (+3,3% i +37 establiments nets), i el de la construcció (+1,5% i +16 establiments nets).

Comparant amb el trimestre anterior, en què es van registrar 316 nous establiments, s’ha observat una lleugera disminució en el ritme d’altes durant el segon trimestre de l’any, amb una variació trimestral negativa de l’1,6% (cinc establiments menys). Igual que amb les altes, les 123 baixes d’establiments registrades són inferiors als registres del trimestre anterior (185 establiments) i representen una variació trimestral negativa del 33,5%.

La xifra d’establiments actius va créixer un 7,4% durant l’any passat, amb 859 negocis més inscrits al Registre de comerç i indústria. El total de comerços era de 12.435, que és el balanç de la inscripció de 1.439 nous establiments i la baixa de 580 del gener al desembre.

L’informe detallava que el major increment es va donar en el sector de comerç a l’engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes, amb 3.238 establiments més; el d’activitats professionals, científiques i tècniques puja en 2.686 negocis, i a informació i comunicacions hi ha inscrits 1.100 establiments. És a dir, un escenari que no ha variat.

Pel que fa a la ubicació territorial, també es detectava una concentració del 65% dels establiments entre les parròquies d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana.

LA PRESSIÓ FISCAL DEL 2023 SE SITUA EN EL 26,3%

Estadística ha calculat la pressió fiscal a partir de l’estimació avançada del PIB nominal de l’any 2023 i el tancament dels ingressos tributaris, i segons el principi de meritació, es va situar en el 26%, amb una disminució de quatre dècimes percentuals respecte a l’any 2022 (26,7%). Els impostos sobre la renda i el patrimoni van incrementar-se un 14%, i les cotitzacions socials, el 12,6%.

LA RECAPTACIÓ DE L'IGI SUMA 46,55 MILIONS D'EUROS

L’impost general indirecte (IGI) pel que fa a les autoliquidacions de l’impost, la base repercutida ha estat de 1.905,21 milions d’euros durant el primer trimestre d’aquest any, un 6,8% més respecte del període homòleg de l’any anterior, mentre que la quota repercutida ha estat de 77,74 milions d’euros, un increment del 5,8% respecte del mateix període del 2023. La base suportada ha estat de 1.278,10 milions d’euros, un 1,2% menys respecte del primer trimestre.
tracking