RAMADERIA

Dos casos més de llengua blava mentre n’avança la vacunació

Els afectats han estat un altre marrà i un mufló que es va sacrificar

Vaques a Setúria.

Vaques a Setúria.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La malaltia de la llengua blava ha sumat dos nous casos. Després del positiu d’un marrà en una explotació ordinenca s’han sumat un altre marrà de Sant Julià i un mufló que presentava símptomes evidents de patir-la i que es va acabar sacrificant. Quant als dos caps de bestiar afectats, l’evolució està sent favorable després que fossin vacunats, segons va explicar ahir el ministre d’Agricultura i Medi Ambient, Guillem Casal. El ministre va defensar les actuacions que s’han posat en marxa –“vam aconseguir 8.100 vacunes de manera gairebé immediata”– i va tornar a fer una crida a la tranquil·litat perquè “no té afectació a l’ésser humà i a la qualitat sanitària de la carn, tampoc la vacuna”. A més, va recordar que la infecció es produeix per l’acció d’un mosquit, però que no hi ha contagi entre animals en contacte.

El procés de vacunació del bestiar avança i en el cas de les ovelles –adults i corders de més de tres mesos–, que només necessiten una dosi, ja han estat inoculades 2.592, prop del 90% del total. Per explotacions, resten dues de les set de Canillo, una de les set que tenen ovelles a Encamp i quatre de la dotzena lauredianes; a Ordino, la Massana i Andorra la Vella s’ha vacunat la totalitat. També s’ha subministrat el vaccí a un ramat procedent de l’Aragó que està en transhumància i que no estava vacunat perquè es tracta d’un territori lliure de la malaltia. Les ovelles de la Seu que pasturen a la Massana ja van arribar immunitzades.

Les vaques adultes i els vedells de tres mesos necessiten dues dosis, amb una diferència de 21 dies. La primera dosi s’ha subministrat a 835 radicades a Setúria, Canillo i Encamp. A Ordino es farà l’11 d’agost i pròximament també a les que estan a Comallemple, a Arinsal. El fet que el bestiar estigui a la muntanya dificulta la logística i és especialment complexa amb els 350 caps que hi ha al Madriu. El que s’ha decidit és actuar en funció del resultat del mostreig que ha d’identificar si hi ha algun cas positiu.

tracking